Hakom će se pozabaviti pametnim satovima u Hrvatskoj

Autor: Bernard Ivezić , 23. studeni 2017. u 22:00
HT i Vipnet nisu još imali pritužbe korisnika/FOTOLIA

Smartwatchevi za djecu, i oni kupljeni, moraju se uništiti zbog opasnosti od prisluškivanja.

Nakon što je njemački telekomunikacijski regulator Bundesnetzagentur, pandan Hakoma u Hrvatskoj, prošlog tjedna u Njemačkoj u potpunosti zabranio prodaju svih pametnih satova za djecu i pozvao roditelje da već kupljene uređaje unište, raspitali smo se u Hakomu i mobilnim operaterima kakva je situacija u Hrvatskoj.

U Hakomu su nam odgovorili da dosad nisu primili pritužbe na prodaju pametnih satova za djecu. No, navode da će provjeriti stanje na hrvatskom tržištu. U Hrvatskom telekomu i Vipnetu, koji sve intenzivnije prodaju pametne satove za djecu, također ističu da još nisu imali pritužbe korisnika i da se takvi proizvodi dobro prodaju. U HT-u pojašnjavaju da konkretno, pametni sat koji imaju u ponudi nema mogućnost tajnog prisluškivanja, a što je zabranjeno u Njemačkoj. 

"Integrirani mikrofon u MyKi satu se ne može aktivirati pomoću mobilne aplikacije te sat nema funkciju 'nadzora glasa' koja bi omogućila slušanje glasova i zvukova u okruženju sata nakon udaljenog uključivanja mikrofona"; zaključuju u HT-u. 

Predsjednik njemačkog regulatora Jochen Homann poručio je, pak, ovo: "Roditelji mogu preko aplikacije na svom mobitelu na satu djeteta aktivirati opciju neprimjetnog prisluškivanja i djece i okoline te se stoga smatraju nedopuštenim sistemima za prisluškivanje" Slično ističe i norveška udruga za zaštitu potrošača. U istraživanju je upozorila da takvi satovi, s GPS-om, ne služe za praćenje djece samo roditeljima, već i trećim stranama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close