Hajduk dobio jamstvo za kredit, Kerumu ni traga ni glasa

Autor: Agencija VLM , 15. listopad 2012. u 10:49
PXL

Hajduk je jednoglasno dobio jamstvo za kredite, za sada neće u stečaj.

Rekorder je tip koji je u šest ujutro stigao ispred Banovine. – Nisam ni išao spavati – rekao je Hajdukov navijač koji je nestrpljivo čekao početak sjednice Gradskog vijeća. Nešto prije osam sati kolone navijača počele su pristizati. Pila se prva kavica, raspravljalo što će se dogoditi. S Brača je trajektom u 6.30 sati krenula skupina pristaša bijelih, došli su iz svih okolnih mjesta, navodno su stigli navijači iz Slavonije, Zagreba, Slovenije, Hercegovine… Kako su pristizali navijači tako su stizale i jake policijske snage. Banovina, sjedište gradske uprave u kojoj stoluje Željko Kerum, bila je čuvana utvrda, ni muha bez policijske dozvole nije mogla unutra. Na prosvjed, odnosno čekanje, hoće li Hajduk dobiti jamstvo za kredit, stigli su i treneri iz omladinske škole, svi su treninzi mlađih kategorija otkazani. Možda bi bilo bolje da su odradili trening, nego što su napravili simpatičan populistički potez.

Uglavnom, sve je bilo prema predviđanjima, od nekih tisuću-dvije navijača, koji su od početka sjednica stalno skandirali Hajdukove pjesme pa do odluke Gradskog vijeća. Bila je to situacija kakva se može dogoditi samo u Splitu, gradski vijećnici drže sastanak, a na ulici navijači uz pjesmu i dimne baklje čekaju njihovu odluku. – Samo tebe volim ja i više nikoga – skandirali su navijači, a čule su se i pogrdne poruke i Kerumu.

Nismo ni sumnjali da će Gradsko vijeće donijeti odluku po kojoj odobrava jamstvo Hajduku za kredite od 30 milijuna kuna. Vijećnici SDP-a i HNS-a, koji su u petak bili protiv jamstva, nisu se ni pojavili na sjednici, izbjegli su pogrde. Nije došao ni Luka Podrug, poslao je nekakvo priopćenje u kojem je pokazao potpuno nepoznavanje materije. Kerumova sestra, predsjednica Gradskog vijeća zvoncem je nekoliko minuta poslije 9 sati označila početak sjednice GV-a na kojoj je bilo 16 od 25 vijećnika. Očekivano, Kerum se nije pojavio, nije imao hrabrosti, a njegov zamjenik Jure Šundov otišao je na put u Gruziju.

Najprije su vijećnici morali glasovati da se o odluci o jamstvu Hajduku uopće može glasovati, jer su, prema poslovniku, morala proći tri mjeseca da bi odluka koja nije izglasana ponovno bila na sjednici GV-a. Svih 16 bilo je "za". Stroga seka Nevenka suvereno je vladala sjednicom, nije bilo potrebe za bilo kakvim intervencijama. Ključna odluka bila je također donesena jednoglasno. Zaključak o davanju jamstva Hajduku ima 13 točaka, a u jednoj stoji da će Poljud dati 35 ovjerenih zadužnica i, ako ne bude vratio kredit, onda će Grad imati pravo na 30 posto iznosa od svih transfera, sponzorskih ugovora, ulaznica i od svih drugih prihoda u roku od tri godine. Po tom zaključku Kerum je dobio zaduženje (promijenjena je riječ ovlaštenje, nap.a.) da, nakon što dobije suglasnost Agencije za nadzor tržišnog natjecanja, potpiše izjavu o jamstvu.

– Govorimo o virtualnoj osobi, koja drži ovaj grad kao taoca, nije se ni jutros pojavio. Govorim o Kerumu, inzistiram da kažete kada će se i u kojem roku potpisati jamstvo i zašto gradonačelnik nije ovdje. Ne radite nas budalama – kazala je vijećnica HDZ-a Sanja Bilač. Uslijedio je odgovor dogradonačelnice Anđele Visković. – Gradonačelnik priprema punomoć kojom će mene ovlastiti da potpisujem sve dokumente koji će stizati idućih dana – kazala je Visković.

U obranu brata stala je sestra Nevenka. – Gradonačelnik ne mora prisustvovati sjednicama Gradskog vijeća, to zakon ne propisuje. On obveze može ispunjavati u ovoj zgradi ili izvan nje, na terenu – kazala je Bečić. Nije se dala Bilač. – Gradonačelnik Kerum ima više problema od Hajduka, u gradu ništa ne funkcionira jer se uvijek čeka njegova suglasnost – rekla je Bilač.
Još pokoja rasprava, više političke intonacije, a onda se krenulo na glasovanje. Hajduk je jednoglasno dobio jamstvo za kredite, za sada neće u stečaj. Ali, ne bude li pameti u Poljudu, a do sada je nije bilo, vrlo će brzo bijeli doći u sličnu situaciju. Nakon odluke kroz prozor Banovine šaljući poljupce i mašući provirila je Nevenka Bečić na što je masa od preko 2000 navijača uzvratila zvižducima, pogrdnim uzvicima.

Komentirajte prvi

New Report

Close