Hajdaš Dončić srušio Vlahušićevu naplatu prometa kroz Dubrovnik

Autor: Poslovni dnevnik , 16. travanj 2013. u 22:00
Siniša Hajdaš Dončić, ministar prometa/PIX

Ministarstvo prometa odlučilo da grad Dubrovnik nije nadležan za određivanje naplate prolaska turističkim autobusima.

Ministarstvo pomorstva prometa i infrastrukture proslijedilo je putničkim dubrovačkim agencijama dopis kojim se očituje o njihovom upitu o zakonitosti odluke o plaćanju naknade za prekomjernu upotrebu gradskih prometnica koju je uveo grad Dubrovnik 1. siječnja ove godine, u kojem stoji da grad nije nadležan za određivanje te naplate.

"Ministarstvo je zaključilo da prema odredbi članka 49. stavka 1. Zakona o cestama naknada se može naplaćivati isključivo teškim i srednje teškim vozilima za prijevoz tereta, a ne putnika te je zaključak i naputak grada Dubrovnika izvan nadležnosti jedinice lokalne samouprave", stoji u dopisu ministarstva. U skladu s tim od grada Dubrovnika je zatraženo da se u roku od osam dana Ministarstvu dostavi izvješće o pravnom temelju za donošenje predmetnog zaključka i naputka. Grad Dubrovnik je, naime, donio odluku o naknadi za prekomjernu upotrebu gradskih prometnica koja uključuje naplatu prelaska turističkih autobusa preko Zagrebačke ulice odnosno iznad povijesne jezgre u iznosu od 100 eura po autobusu u kunskoj protuvrijednosti.

Predsjednik Strukovne grupe putničkih agencija pri HGK Stanko Ljubić kazao je kako su predstavnici agencija od početka smatrali da je odluka protuzakonita. Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić jučer se i službeno očitovao o pravnoj osnovi naplate naknade za prekomjernu upotrebu prometnica u gradu Dubrovniku. Grad Dubrovnik u svom dopisu potvrđuje postojanje pravnih neusklađenosti s prijašnjim aktima koji su regulirali promet turističkim autobusima. Grad Dubrovnik je izvjestio Ministarstvo kako je pristupio izmjeni predmetnih pravnih akata te da će se neusklađenosti ukloniti, a ulazak autobusa u kontaktnu zonu povijesne jezgre naplaćivat će se kroz drugu pravnu formu. Visina utvrđenih naknada ostat će nepromijenjena.

Komentari (1)
Pogledajte sve

“Hajdasa za Pajdasa” Ministar se pored svih problema u svom sektoru bavi i detaljima kakvi su navedeni u clanku. Impresivna energija!

New Report

Close