Hajdaš Dončić: Gaženica ide dalje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. svibanj 2013. u 18:57
Photo: Tino Juric/PIXSELL

Odgovarajući na pitanja novinara, ministar je odbacio nagađanja da se projekt nove luke Gaženica zaustavlja, kako to već mjesecima predstavlja zadarski HDZ na čelu s Božidarom Kalmetom.

Projekt nove luke Gaženica ide dalje, a prva faza bit će operabilna u ljeto sljedeće godine, izjavio je danas ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić koji je u Zadru nazočio skupštini Zračne luke, posjetio Lučku kapetaniju i Lučku upravu te obišao radove luke Gaženica.

Odgovarajući na pitanja novinara, ministar je odbacio nagađanja da se projekt nove luke Gaženica zaustavlja, kako to već mjesecima predstavlja zadarski HDZ na čelu s Božidarom Kalmetom.

"Mislim da je svima jasno da se ovdje radovi najnormalnije nastavljaju. Projekt Gaženica ide svojim tokom, imamo uvjeravanja glavnog inženjera tvrtke Strabag da će projekt biti dovršen do kraja svibnja iduće godine, što je realno i ostvarivo. Prva faza bit će operabilna u ljeto sljedeće godine", rekao je Hajdaš Dončić dodajući kako je cilj Vlade i ministarstva da Luka što prije počne zarađivati i što prije počne vraćati 200 milijuna eura kredita iz kojih se gradi.

Upitan da prokomentira tvrdnje zadarskih HDZ-ovaca da se u Zadru zaustavlja već ranije ugovorena izgradnja zgrade terminala vrijedna 50 milijuna eura, a istovremeno se u riječkoj luci ulaže 110 milijuna eura, ministar je rekao kako to nije točno.

"Za mene je ovo ekonomsko, a ne političko pitanje. Ne bi se bavio ovim lokalnim i predizbornim temama. Projekt Gaženica će se najnormalnije dovršiti i stvarati prihode Lučkoj upravi i državi", poručio je Hajdaš Dončić.

Na pitanje kada će biti dovršena druga faza, odnosno izgradnja zgrade terminala, naveo je kako je raspisan međunarodni natječaj koji završava 23. svibnja, u kojem se skupljaju pisma interesa i traži strateškog partnera. Htjeli bi da luka zaživi kao "home port", ali ona mora biti prilagođena potencijalnom koncesionaru koji bi trebao sam dimenzionirati 80 posto zgrade kako njemu odgovara, rekao je.

Hajdaš Dončić sudjelovao je i u radu skupštine Zračne luke Zadar koja je u prošloj godini imala 370.000 putnika, a ove godine očekuje promet od gotovo pola milijuna putnika.

Prihod Zračne luke u 2012. bio je 43,4 milijuna kuna, a rashodi 36,1 milijun kuna. Na skupštini je odlučeno da se od prošlogodišnje dobiti 6 milijuna kuna rasporedi u temeljni kapital, a milijun kuna u zadržanu dobit, istaknula je direktorica Zračne luke Zadar Katica Pupića Bakrač.

Hajdaš Dončić kazao je kako su rezultati Zračne luke u Zadru zaista impresivni, kako ove godine očekuju porast na pola milijuna putnika i 50 milijuna kuna prihoda, čime bi postali četvrta zračna luka po opsegu prometa u Hrvatskoj. Sve to znači da se, uz dobru sistematizaciju posla, može postići da zračna luka bude samoodrživa, istaknuo je.

Naveo je i kako država kao 55-postotni vlasnik za sada neće prodati udjele u Zračnoj luci, barem dok se ne usvoji nova prometna strategija RH.

Komentirajte prvi

New Report

Close