HAC ugovorio plaćanje cestarine s MOL-om

Autor: Marija Brnić , 19. listopad 2017. u 22:00
HAC omogućava plaćanje cestarine s 10 kartica, Foto: Tomislav Miletić / Pixsell

HAC ugovorio plaćanje Molovom karticom na svojim naplatnim kućicama.

Mađarski Mol na hrvatskom tržištu sve se više nastoji pozicionirati, pa će se njegovim karticama moći plaćati i cestarine na naplatnim kućicama Hrvatskih autocesta. S Mol grupom, kako je objavio HAC na elektorničkom oglasniku javne nabave, zaključen je ugovor o korištenju njihove kartice na postajama koje su pod upravljanjem HAC-a, a posao procijenjene vrijednosti 300 tisuća kuna bez PDV-a, ugovoren je pregovaračkim postupkom bez prethodne objave.

Inicijativa za sklapanje ovog ugovora, kako nam je pojašnjeno iz HAC-a, došla je preko Tifona, koji je članica Molove grupacije i koji je ove godine dobio pravo plasiranja Molove kartice za Hrvatsku. Suvlasnik hrvatske Ine tako će od sada konkurirati i njezinoj kartici, koja se za plaćanje cestarine na državnim autocestama inače koristi još od 2006. godine, a od 2011. Ininom karticom omogućeno je i plaćanje vezano za ENC.

HAC dosad ima ugovoren prihvat za Amex, Diners, Discover, Mastercard, Visa, Maestro, DKV i Ina kartice, a kako ističu, uz Molovu karticu okončan je i postupak ugovaranja prihvata UTA kartice. Ukupno će se, dakle, na hrvatskim autocestama moći koristiti deset kartica, a pri tom, od svih navedenih dvije su – DKV i UTA – vezane isključivo za ENC, dok će se Molova kartica koristiti isključivo na naplatnim kućicama. Svi ugovori o kartičnom plaćanju cestarina, kako nam je odgovoreno iz HAC-a, sklapaju se na rok od dvije godine.

Zanimljivo je i da je plaćanje gotovinom još uvijek je najčešći oblik za kojim posežu vozači za plaćanje cestarina u Hrvatskoj. Prema podacima HAC-a, u prošloj je godini naplaćeno (bez PDV-a) 347 milijuna kuna u kunskoj gotovini, te 400 milijuna kuna u deviznoj gotovini. Karticama je izravno preko POS uređaja ostvarena naplata u visini od 207 milijuna kuna bez PDV-a, a putem ENC-a vezanog uz kartice 196 milijuna kuna bez PDV-a. Veći prihod ostvaren je preko ENC-a u pretplati, putem kojega je HAC ubrao 440 milijuna kuna bez PDV-a. Naknadno plaćanje cestarina putem ENC uređaja vezanog uz bankovne, uslužne i naftne kartice, dodaju iz HAC-a, najvećim dijelom koristi se za vozila III i IV skupine.

Do sada se, inače, u kartičnom plaćanju, kako navode u HAC-u, najviše koristilo Mastercard, te Visa kartice.     

Komentirajte prvi

New Report

Close