HAC po kilometru autoceste zaradi 190.000 eura, a Austrijanci 720.000

Autor: Poslovni.hr , 27. listopad 2012. u 10:22
HAC / PXL

Po kilometru HAC ima 190 tisuća eura prihoda, a Austrijanci 720 tisuća, dok Nijemci ostvare oko pola milijuna eura.

Užem kabinetu Vlade prezentiran je nalaz 22 državna tijela i gotovo svih velikih državnih tvrtki. Analizu najvećeg sektora koji obuhvaća prometnu infrastrukturu i telekomunikacije izradio je BDO Savjetovanje. Večernji list doznaje kako analiza, popularno nazvana ‘clean start’, pokazuje da su tvrtke u grupi Hrvatskih željeznica te državni cestari prezaduženi, imaju previše zaposlenika, a najveću prijetnju predstavlja činjenica da su gotovo sva zaduženja poduprta državnim jamstvima što znači njihov teret može pasti na leđa državnog proračuna.

Prema analizi BDO-a samo iz HŽ Infrastrukture, HŽ Carga i Hrvatskih autocesta trebalo bi otići 3933 čovjeka. Sektor raspolaže ogromnom imovinom od 165 milijardi kuna, ali mora i vratiti ogromne dugove koji su narasli na 50,6 milijardi kuna. Prihodi HŽ Infrastrukture po zaposlenome su 20 tisuća eura, a u Deutsche bahnu su 110 tisuća eura. Zato BDO preporučuje otkaz za 1447 zaposlenika ove tvrtke, piše list.

Cestari – Hrvatske autoceste, Hrvatske ceste, Autocesta Rijeka-Zagreb, Autocesta Zagreb-Macelj i Bina-Istra – u najgorem su stanju. O stanju puno govori i usporedba s austrijskim i njemačkim autocestama. Naše autoceste imaju prihod od 60 tisuća eura po zaposlenome, a Austrijanci 570 tisuća eura. Po kilometru HAC ima 190 tisuća eura prihoda, a Austrijanci 720 tisuća, dok Nijemci ostvare oko pola milijuna eura. Oni investicije financiraju iz prihoda i na to potroše oko trećine prikupljenoga, a HAC po kilometru potroši na investicije više nego zaradi, doznaje Večernjak.
 

Cijeli članak pročitajte ovdje

Komentari (1)
Pogledajte sve

Koji smo mi tumpike.Pa mi nismo sposobni za ništa.Mi od zlata napravimo govno.
Ko hebeni alkemičari.

Pozdrav,

New Report

Close