Guverner: ‘Spreman sam svjedočiti o Agrokoru’

Autor: Tomislav Pili , 19. listopad 2017. u 22:00
Boris Vujčić spreman govoriti o Agrokoru, posebice bude li oslobođen supervizorske tajne, Foto: Goran Stanzl / Pixsell

“Kupci moraju naplatiti potraživanja, a tu dolazi do izražaja kvaliteta pravosudnog sustava, a za prvostupanjsku presudu treba nam 400 dana”, upozorio je guverner Vujčić.

O aktualnom makroekonomskom trenutku, ali i potrebi reforme pravosuđa koja je trenutno “ispod radara” javnosti na rovinjskom je financijskom forumu govorio guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić. Kapitaliziranost bankarskog sustava na povijesno je visokim razinama, a Vujćić tvrdi da bi ostala iznad 20 posto čak i ako bi banke otpisale sve plasmane dane Agrokoru i njegovim povezanim društvima. Pitanje plasmana upitne kvalitete potaknulo je Vujčića na apel za reformom pravosuđa.

Naime, jedan od važnijih pokretača pada stope loših kredita s 13,6 posto na 13,2 posto bila je njihova prodaja. Iako je guverner izrazio skepsu zbog takvog pristupa bankara s obzirom da kratkoročno smanjuje profitabilnost banaka, naglasio je kako time loši krediti nisu nestali iz sustava. “Kupci moraju naplatiti ta potraživanja, a tu dolazi do izražaja kvaliteta pravosudnog sustava”, tvrdi Vujčić. Guverner je stoga iznio nekoliko podataka koji oslikavaju stanje u našem pravosuđu.

Iako smo među državama EU s najvišim izdvajanjima za sudstvo gledano po udjelu u BDP-u, praktički smo na začelju kada je u pitanju broj dana za donošenje prvostupanjske presude. “S prosječnih 400 dana u skupini smo s Ciprom i Maltom”, ističe guverner. Na začelju smo i što se tiče okončanja stečaja gdje nam treba oko tri godine.

Na novinarsko pitanje o ulozi HNB-a u slučaju Agrokor guverner je rekao da će se odazvati istražnom saborskom povjerenstvu bude li pozvan.

“Bit će to jako zanimljivo pogotovo ako bude javno prenošeno. Imamo, istina, supervizorsku tajnu, ali ako bismo je bili oslobođeni, to bi bilo još zanimljivije”, istaknuo je Vujčić, ne želeći, piše Novi list, precizirati na koga pritom misli.      

Komentirajte prvi

New Report

Close