“Guverner nas je upozorio, posavjetovat ćemo se s njim”

Autor: Agencija VLM , 27. listopad 2012. u 14:26
Vesna Pusić (PXL)

Vesna Pusić nije željela komentirati Karamarkove kritike, rekavši kako će o ekonomskim temama razgovarati “s onima koji o njima nešto znaju”

Izjava guvernera HNB-a Borisa Vujčića svakako je ozbiljna i upozoravajuća. Ekonomski resori će sjesti, razgovarati i konzultirati se s guvernerom, u prvom redu o monetarnoj i fiskalnoj politici – komentirala je ministrica Vesna Pusić guvernerove kritike na Vladinu ekonomsku politiku.
No, na kritike šefa HDZ-a Tomislava Karamarka nije se željela posebno osvrtati.

– O ekonomskim i financijskim temama razgovarat ćemo s ljudima koji o tome nešto znaju i autoritet su, kao što je to guverner HNB-a – odgovorila je ministrica danas u Osijeku.

Kao potpredsjednici HNS-a, Vesna Pusić i Ivan Vrdoljak te čelnik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović u Osijeku su sudjelovali na Libseen konferenciji, koja je okupila vodstva liberalnih stranaka Jugoistočne Europe. Razgovaralo se o 2012. kao godini političkih promjena, zatim suradnji na europskim reformama te krizi u eurozoni i njezinom utjecaju na politiku proširenja.

– Dužni smo formulirati strategije koje će odgovoriti na probleme naše regije, one moraju uvažiti interese svake zemlje i društva. Ohrabreni smo onim što je učinila Hrvatska u zadnjih godinu dana. Očekujemo ulazak Hrvatske u EU, ne mislimo da je to neka nagrada za Hrvatsku ili regiju, to je logična posljedica svega onoga što se ovdje dogodilo – istaknuo je Čedomir Jovanović. Istaknuo je kako ne smijemo živjeti s glavom u pijesku pred zabrinjavajućim činjenicama koje, i nakon 20 godina, još uvijek ovaj prostor opisuju kao prostor nedovršenih država i prostor prepun potencijalnih kriza.

– Sve ono što smo čuli kao primjedbe, ne doživljavam osobno kao argument za prolongiranje proširenja EU u ovoj regiji – poručio je.

Da je Hrvatska spremna za ulazak u EU, uvjerena je ministrica Pusić.

– Spremniji smo više nego vjerojatno ijedna zemlja koja je ulazila u istočnoeuropskom proširenju od 2004. do danas. I to zato što su nam puno više, striktnije zadaće i kriterije postavili na tom putu. Prva smo zemlja koja je pregovarala u 35 poglavlja – podsjetila je ona.

No, što se tiče naših ambicija, stava je kako tu nikada nećemo biti u potpunosti spremni.

– Mislim da ćemo i 20 godina nakon članstva imati i volju i obavezu i racionalni razlog da radimo na poboljšanju onoga što čini kvalitetu života u svakoj zemlji, a to je kombinacija visokog respekta za demokratski donesene zakone, visoka razina zaštite ljudskih prava i slobodno tržište – zaključila je.

>> "Bilo je vrijeme da guverner HNB-a nešto kaže"

>> 'Neki ponovno zazivaju modele koji su u prošlosti bezbroj puta propali'

Komentirajte prvi

New Report

Close