Gube osam mjeseci i 80 milijuna kuna

Autor: Ivan Pandžić , 22. studeni 2009. u 22:00

Stanograditelji poručuju da će ih nova procedura uništiti i traže kompromis, ali u Ministarstvu zaštite okoliša o tome ne žele ni čuti

Novi stanovi ne mogu se prodati osam mjeseci nakon završetka gradnje i zbog novih odredbi u Zakonu o prostornom uređenju i gradnji koji propisuju da se zgrada ne može upisati u katastar, a time i u zemljišnu knjigu, dok nema uporabnu dozvolu. Bez upisa, nema i etažiranja, pa čak i da imaju kupce, investitori ne mogu prodati stanove, a stvara im se i dodatni trošak po kreditima. U Udruzi developera pri HUP-u procjenjuju da banke s te osnove i zbog novih odredbi godišnje uprihode dodatnih 80 milijuna kuna od kamata na njihov račun. Investitor ima i trošak čuvanja zgrade, država ne može uprihoditi PDV i porez na promet nekretnina, a i na kupca se kroz cijenu stana prelijeva dodatni trošak. Iako je zakon stupio na snagu j 2007., investitori se tek sada susreću s odredbom o uporabnoj dozvoli jer su tek ove godine počeli završavati zgrade koje su građene po novom zakonu.

Česte zlouporabe
Ministarstvo zaštite okoliša je odredbu ugradilo kako bi spriječilo prodaje stanova dok još nije počela gradnja. Zgrada se prije mogla uknjižiti na osnovu projekta. Ta mogućnost se zlorabila, pa postoje kupci koji su platili stanove koji nikada nisu dovršeni. U Udruzi developera su svjesni intencije zakonodavca, ali žele njeno ublažavanje jer smatraju da ministrica Marina Matulović Dropulić nije bila svjesna problema koje će izazvati. “Rezultat je poskupljenje izgradnje za industriju, usporavanje stanogradnje koja je ionako poljuljana i konačno skuplji kvadrati za kupca. Jesmo za regulirano tržište, ali smatramo da se odredba treba žurno izmijeniti.,” kaže Danijel Babić, suvlasnik tvrtke Profectus i potpredsjednik Udruge developera za stanogradnju.Developeri su poslali i kompromisni prijedlog izmjene zakona u kojem, pojednostavljeno, žele da se zgrada može upisati u katastar kada bude u tzv. “roh bau fazi” putem privremenog uvjerenja za uporabu koje postoji i sada kao prijelazna odredba novog zakona. Tako bi se paralelno provodio upis, etažiranje, zatim odobravanje kredita, što bi značajno ubrzalo proces, a uporabna dozvola bi i dalje bila obvezna.

Nema popuštanja
Resorno ministarstvo je na upit o problemu, poslalo žestoki odgovor i nije ostavilo mogućnost da se usliše molbe investitora. Oni ne smatraju da su odgovorni što drugim službama, poput katastra, gruntovnice i banka treba određeno vrijeme za provedbu potrebnih koraka. Navode i kako je uporabna dozvola jamac izvedenog stanja, te da povoljno utječe na smanjenje bespravne gradnje. Uvjerenje o uporabi je samo prijelazno rješenje kojim se ne ostvaruju ciljevi pravne sigurnosti. “Prijedlozi su potaknuti izbjegavanjem dužnih obveza zbog ostvarenja profita, a na štetu javnog interesa te sigurnosti građana. Developerima ne preostaje drugo nego da svoj posao, obavljaju u skladu sa zakonom,” stoji u odgovorima koje potpisuje glasnogovornica Kata Gojević.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Što je 230 dana čekanja da se sve sredi papirnato prema 30 godina otplate kredita koji ti pojede pola i više plaće. Za takvu obavezu se isplati strpjeti i vidjeti što ćeš to otplaćivati cijeli svoj radni vijek.

Baš mi je žao ove jadne graditelje, žale se što ne mogu prodavati “mačka u vreći” kao do sada, može li itko zamisliti da tvornica automobila prodaje aute dok su u fazi samo školjke? Nekad bilo sad se spominjalo, samo. Sada svi žele vidjeti auto koji kupuju i birati boje, a ne kupovati ono što ispadne. Zašto bi sa stanovnima bilo drugačije. Žalopojka je baš dobro sročena kao briga za kupce, kao zbog brige za njih, omogućimo im kupovinu nečeg poludovršenog. Međutim ništa ne kažu što se s lovom i kupcem događa u takvim slučajevima kada investitor odustane od daljnje gradnje, reciomo zato što je otišao u stečaj ili nešto slićno. A bilo je takvih slučajeva, da su građani ostali i bez love i bez stanova, sa nesmiljenom ratom za kredit. Nisam čula niti za jedan slučaj da su udruženja developera reagirala i preuzela na sebe obavezu otplate tih kredita.

konačno.sto puta.B R A V O

I sam se bavim gradnjom, ali ne pada mi na pamet prodavati maglu kao što je to do sada većina kvazi investitora radila. Tuđim novcima su investirali gradnju, a nisu davali nikakvo jamstvo da će objekti zapravo i biti završeni. Ja sam za prodaju, isključivo, ključ u ruke. Neka kupac vidi što kupuje i za što daje ogromne novce.

NE MOGU VJEROVATI …!!!! Ko da živim u drugoj državi…..

Pa , naravno….da morate svi imati uporavnu dozvolu i tek onda prodavati stanove……SAMO MI NA SJEVEROZAPADU
DRŽAVE MORAMO POŠTIVATI ZAKON, JER KOD NAS TO VRIJEDI….A ZA OSTATAK DRŽAVE… NE????

Ma, znojite se !!! Onako, kako smo se ovdje znoje u graditeljstvu i pravosuđu ..duže vrijeme!
Valjda će to biti jedanput ista država i isti zakoni za sve !!!!

Platite:
– izmjene i dopune GLAVNIH PROJEKATA
. SATNICE nadzornih ovlaštenih inženjera
– A-.TESTE, PROTOKOLE- STUDIJE ….ISPITIVANJA……I SVE OSTALE .IZDARIJE, kao i svi drugi na sjeverozapadu
lijepe naše….I ONDA….po metru kvadratnom – ELABORATE ETAŽIRANJA, pa sve kad udovoljite, onda se
upisujte i prodajte po tim cijenama kojima možete….o.k.?….
Pazi ti ove developere…… oni bi samo rješavali papirnati dio..a zgrade nek kupci stavljaju pod hipoteku
– pod krovom – ….. ma , kaj pod krovom, TEMELJE UCRTAJTE U KATASTAR…i prodaja može početi u AUTOCAD-u….
po novinama….

New Report

Close