Grubišić u Saboru: država mladima poručuje ‘Iselite se’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. ožujak 2014. u 13:15
Boro Grubišić. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnik HDSSB-a Boro Grubišić ocijenio je danas u Hrvatskom saboru kako smanjenjem potpora za njihovo zapošljavanje država mladima zapravo poručuje: ‘Selite se iz Hrvatske’.

Zastupnik HDSSB-a Boro Grubišić ocijenio je danas u Hrvatskom saboru kako smanjenjem potpora za njihovo zapošljavanje država mladima zapravo poručuje: 'Selite se iz Hrvatske'.

Je li to strategija, politika Kukuriku koalicije, pita se Grubišić.

Tvrdi kako mladi i nemaju drugog izlaza nego otići, da je samo brazilskom veleposlanstvu predano deset tisuća zamolbi za posao u Brazilu.

Problematizirajući istu temu, laburist Branko Vukšić traži smjenu potpredsjednika vlade Branka Grčića tvrdeći da nije znao povući novce iz europskih fondova. "Svi mladi će otići van i tko će nam ostati – samo ministri Mrsić i Grčić! Pa neka i oni idu van", poručio je Vukšić.

SDP-ova Gordana Sobol uzvraća da se ne ukidaju aktivne mjere zapošljavanja mladih. Od srpnja prošle godine Hrvatska je ušla u program Garancija za mlade, čeka odluku Europske komisije da se sredstva proslijede članicama, Hrvatska ih nije dobila, kao što ih nisu dobile ni druge članice, rekla je Sobol.

Radi se, precizirala je, o 60 milijuna eura.

Mjere za zapošljavanje mladih, zastupnici su aktualizirali raspravljajući o prijedlogu zakona o državnim potporama, a dotaknuli su se i načina, odnosno svrhe za koje su se potpore države koristile, posebno one u poljoprivredi.

Vukšić tvrdi da je u potporama vladao najveći nered i nepravda, da su se njima kupovali i koalicijski partneri.

"Potpore su potrebne i to prvenstveno poljoprivredi, ali i posustalom gospodarstvu, no moramo znati komu, zbog čega, kako i pod kojim okolnostima", poručuje HNS-ovac Petar Baranović.

Bivši ministar financija Ivan Šuker (HDZ) opravdava potpore poljoprivredi.

Pitanje je na što bi ličilo hrvatsko selo da nije bilo potpora, pogledajte na što liči u zadnjih godinu i pol, istaknuo je Šuker, pozivajući se na statistiku.

Zaklano je 30 tisuća muznih krava, zatvoreno nekoliko tisuća farmi, naveo je Šuker, držeći da to najbolje govori što bi bilo sa selom bez potora.

S gotovo milijun litara mlijeka spali smo na pola milijuna, u Brodskoj županiji nestala su tri sela, to su učinci tih silnih milijardi danih na sve strane, uzvraća Grubišić.

Zdravko Ronko (SDP) poručuje da bi hrvatsko selo bilo 'gdje i Švicarska' da nije bilo pretvorbe i privatizacije, novokomponiranih biznismena, onih kojima je jedini cilj bio 'zavaljati' državu i banke.

Zastupnici različito gledaju na objedinjavanje ovlasti vezanih za državne potpore iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) i Ministarstva financija samo u Ministarstvo financija.

Za Baranovića (HNS) time će cijela priča postati posve transparentna, i za laburista Vukšića to je dobro, jer je, tvrdi, AZTN ionako služila za zaštitu velikih u tržišnoj utakmici. Od 28 članica Unije, takav model primjenjuje ih sedam, Hrvatska će biti osma, uzvraća Grubišić.

Komentirajte prvi

New Report

Close