GROZD: Nije istina da kurikulum zdravstvenog odgoja nije ukinut

Autor: Agencija VLM , 23. svibanj 2013. u 12:29
Aktivisti udruge GROZD; Photo: Patrik Macek/PIXSELL

“Pozivamo stoga nadležne državne institucije da reagiraju i osiguraju funkcioniranje Republike Hrvatske kao pravne države u kojoj se svi, uključujući i ministre i premijera trebaju ponašati u skladu s Ustavom RH i odlukama Ustavnog suda.”

Nakon brojnih reakcija koje su jučer uslijedile nakon odluke Ustavnog suda o kurikulumu zdravstvenog odgoja, svoje nezadovoljstvo izjavama ministra Jovanovića iskazala je i Udruga Glas roditelja za djecu – GROZD.

U svom priopćenju navode da izjave ministra Jovanovića ugrožavaju funkcioniranje Republike Hrvatske kao pravne države.

– Ministar Jovanović je u nekoliko navrata u srijedu 22. svibnja 2013. izjavio da kurikulum zdravstvenog odgoja nije ukinut Odlukom Ustavnog suda. No, to nije istina. Na prvoj stranici, u prvoj točki Odluke eksplicitno stoji: "…te se ukida Odluka o uvođenju, praćenju i vrednovanju provedbe Kurikuluma zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama, …, te njezin sastavni dio: Kurikulum zdravstvenog odgoja."

– Ne znamo je li riječ o tome da je ministar ishitreno cijeli dan, do navečer, davao izjave prije nego je pročitao samu Odluku Ustavnog suda ili se radi o namjernom manipuliranju javnosti. I za jedno i za drugo bi trebala postojati barem politička odgovornost, navodi se u priopćenju Udruge.

Osvrnuli su se i na gostovanje ministra Jovanovića u središnjem Dnevniku HRT-a u kojem je pozvao nastavnike da do kraja školske godine provode zdravstveni odgoj prema nastavnom planu i programu.

– Obzirom da je Ustavni sud donio Odluku kojom se ukida Kurikulum zdravstvenog odgoja, ministar Jovanović poziva nastavnike na protuustavno djelovanje. Pozivamo stoga nadležne državne institucije da reagiraju i osiguraju funkcioniranje Republike Hrvatske kao pravne države u kojoj se svi, uključujući i ministre i premijera trebaju ponašati u skladu s Ustavom RH i odlukama Ustavnog suda, poručuju iz GROZD-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close