Grička vještica odvela HRT pred sud Državnog odvjetništva

Autor: Saša Paparella , 07. srpanj 2017. u 07:51
Ravnateljstvo HRT-a poručilo da će pravnim postupcima štititi ugled kuće/Slavko Midžor/PIXSELL

Nadzornici DORH-u poslali dokumentaciju zbog sumnji u ‘koruptivne radnje i nezakonite aktivnosti’.

Nadzorni odbor (NO) Hrvatske radiotelevizije proslijedio je DORH-u izvješća o nabavi audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača, o sklapanjima izvansudskih nagodbi te o učinkovitosti javne nabave na HRT-u.  

To je učinjeno u srijedu nakon sastanka NO HRT-a zbog, kako se navodi u izvješću o provedbi nadzora zakonitosti rada i poslovanja za 2016., "slučajeva koji su mogli biti posljedica mogućih koruptivnih radnji i nezakonitih aktivnosti pojedinaca".  NO, kojem predsjeda Anja Šovagović Despot, jednoglasno je uskratio suglasnost na predložene izmjene i dopune Pravilnika o plaćama i drugim materijalnim pravima radnika HRT-a, na odluku o plaćama glavnog tajnika i pomoćnika glavnog ravnatelja HRT-a.  

Članovi NO ističu da se nabava audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača tijekom 2016. obavljala netransparentno, bez jasno definiranih kriterija vrednovanja projekata, a ugovori s pojedinim neovisnim producentima sklapali su se i prije isteka roka za predaju prijava na javni poziv. Zbog toga je i NO zatražio od Ministarstva kulture provođenje upravnog nadzora. "Umjesto dramskih i dokumentarnih serija, koje bi trebale biti najveći dio nabave od neovisnih producenata, HRT je tijekom 2016. od njih nabavljao kulinarske i slične emisije, bez neke veće trajne vrijednosti, koje je mogao i samostalno proizvesti. S obzirom na takvu programsku politiku, prosječni dnevni doseg bio je u konstantnom padu", navode članovi NO.

Napominju i da je dobit u 2016. godini u iznosu od 30,3 milijuna kuna, u najvećem dijelu ostvarena kao rezultat utjecaja pozitivnih tečajnih razlika i smanjenja kamatnih stopa na tržištu, a ne kao rezultat povećanja obima komercijalne djelatnosti HRT-a ili ostvarenih ušteda.

Posebnu zabrinutost NO je iskazao s obzirom na rezultate nadzora o okolnostima sklapanja izvansudske nagodbe s Jadran filmom, vezano uz projekt Grička vještica te s obzirom na rezultate nadzora o okolnostima sklapanja ostalih sudskih i izvansudskih nagodbi, uključujući i izvansudske nagodbe iz radnih sporova.  Povodom tako žestokog istupa članova Nadzornog odbora, Glavni ravnatelj i Ravnateljstvo HRT-a javnosti su se obratili reagiranjem, u kojem se navodi da će "bez odgađanja  pokrenuti i sve potrebne pravne postupke u cilju zaštite ugleda Hrvatske radiotelevizije". 

Komentirajte prvi

New Report

Close