Gredelj u Turkmenistanu želi posao na željezničkom putu svile

Autor: Suzana Varošanec , 01. rujan 2014. u 13:36
Golemi su turkmenistanski razvojni planovi za željeznicu

Dobiju li posao za veliki dizelski vlak, otvaraju im se nove mogućnosti u Turkmenistanu, koji ima goleme razvojne planove.

S ministrom Sinišom Hajdašem Dončićem i šefom hrvatske gospodarske diplomacije Joškom Klisovićem danas je u Turkmenistan otputovao i Pero Hrkać, stečajni upravitelj TŽV-a Gredelj.

Ta se tvrtka u stečaju bori za opstanak koji ovisi o knjizi narudžbi, pa trenutačno tamo sudjeluje u žestokoj utakmici. Boreći se s konkurencijom iz cijeloga svijeta, velikim tvrtkama iz EU, Rusije i Kine, namjerava dobiti spasonosni posao. Riječ je o tenderu za petodjelni dizelski vlak, top poslu koji bi, ako se izvrsno obavi, bio karta za veliki biznis. Velike šanse u Turkmenistanu i mogućnost povijesne prekretnice za Gredelj potvrdio je Poslovnom dnevniku Pero Hrkać.

"Jedna smo od osam tvrtki koje su se javile na natječaj, jako se nadamo da ćemo dobiti taj posao", kaže Hrkać, dodajući da je od Kineza Turkmenistan već naručio 88 dizelskih lokomotiva, a tek slijedi posao izrade modernih vlakova i obnove starih. Posjet bi trebao dodatno pojačati poziciju Gredelja. Optimizam stečajnog upravitelja temelji se na zadovoljstvu Gredeljevim dizelskim vlakom koje su predstavnici Turkmenistana iskazali za posjeta Hrvatskoj. Pravi je to test za tvrtku sa 120 godina tradicije. U najboljem bi se slučaju mogle otvoriti neslućene mogućnosti, tvrde, čak i joint venture projekti. Spominje se i mogućnost gradnje tvornica prema hrvatskoj tehnologiji.

Golemi su turkmenistanski razvojni planovi za željeznicu, i to zbog željeznice koja će ići po starom trgovačkom putu svile iz doba Marka Pola. Gospodarska je diplomacija dugo vrlo aktivna na uspostavi gospodarske suradnje s Turkmenistanom, Uljanik je već ugovorio jedan posao, a desetak se tvrtki intenzivno na to priprema. Vicepremijer te zemlje za gospodarstvo, promet i telekomunikacije bio je dva puta u Hrvatskoj, predsjednik Josipović vodio je tamo gospodarsku delegaciju, a cijelo vrijeme suradnju gura i bivši predsjednik Mesić.   

Komentirajte prvi

New Report

Close