Grčić zaustavio Vrdoljaka zbog sredozemne medvjedice

Autor: Marija Brnić , 17. srpanj 2013. u 22:00
Posao pokvarila sredozemna medvjedica/Duško Marušić/Večernji list

Ministarstvo gospodarstva odabralo norvešku tvrtku Spectrum za potragu za naftom i plinom u RH, a potpredsjednik Vlade zaustavio projekt.

Jadran kao utočište dobrih dupina i nedavno viđene sredozemne medvjedice postaje posebno osjetljiva tema tijekom ljetne sezone i povećanog broja plovila na moru. No, ovih dana njihova ugroženost pažnju plijeni iz posve drugog razloga.

Morski sisavaci poslužili su, naime, kao alibi za zaustavljanje procesa odabira tvrtke kojoj će država prepustiti seizmičko snimanje terena, što je uvodni dio procesa koncesioniranja traženja nafte i plina, kojeg otvara upravo usvojeni zakon o ugljikovodicima.Odabir tvrtke, kako je Poslovni već pisao, pokrenulo je resorno Ministarstvo gospodarstva, no formalno suglasnost za odabir mora dati Ministarstvo znanosti. Iz Ministarstva Željka Jovanovića pred desetak dana odgovoreno nam je da je procedura izdavanja odobrenja u tijeku, a neslužbeno se govorilo kako će taj posao dobiti norveška tvrtka Spectrum, i to bez provedenog natječaja. Odobrenje, međutim, nije izdano, premda su prethodne suglasnosti dala i dva ministarstva koja po Pomorskom zakoniku to moraju odobriti (obrane i prometa), no još se, kažu u Jovanovićevom uredu, čeka suglasnost Ministarstva zaštite okoliša.

 

4tvrtke

pokazale su interes za seizmička istraživanja u Hrvatskoj

Ona je, dodaju, dodatno zatražena s obzirom da bi predviđeno istraživanje moglo imati posrednog utjecaja na morske sisavce koji su zakonom zaštićene životinje.  U Ministarstvu gospodarstva jučer nismo dobili službeni odgovor o izboru tvrtke koja će provesti seizmička snimanja. Iz vladinih krugova, međutim, saznaje se da je cijeli proces izrade baze podataka  koju će kroz pola godine kupovati potencijalni ulagači zaustavljen intervencijom potpredsjednika Vlade Branka Grčića. On, navodno, nije zadovoljan činjenicom da se za tako važan posao izvođača bira bez javnog natjecanja. Tim više što ima najmanje četiri zainteresirane tvrtke, koje su kontaktirale nadležne institucije. U međuvremenu su, kako se čuje, štoviše, zbog informacija da je angažman sa Spectrumom već riješena stvar, iskazali negodovanje prema Vladi, a navodno su već alarmirali u Bruxellesu.

Glavni argument za odluku o izravnom odabiru snimatelja terena nadležni iz ministarstva gospodarstva i dalje navode to što sama provedba posla neće za državu predstavljati nikakav financijski izdatak, a što je u trenutnim financijskim okolnostima nije nevažno. Snimanje bi o svom trošku provela spomenuta tvrtka, a podatke će potom prodavati zainteresiranim tvrtkama za istraživanje i eksploataciju nafte i plina.  Nije, prema posljednjim informacijama, isključeno da će se za proceduru odabira 2D snimanja nadležni u državi ipak predomisliti, te raspisati javni natječaj. O tome bi se ovih dana, tvrdi više sugovornika, u Banskim dvorima konačno trebali usuglasiti. 

Koalicija

Sve veća napetost između SDP-a i HNS-a

Nezadovoljstvo Branka Grčića oko zakona o ugljikovodicima zapravo i nije novost. Upravo njemu se pripisivalo zasluge za odgađanje u donošenju tog zakona, odnosno zaustavljanje hitnog usvajanja i puštanje u redovitu proceduru. No, u međuvremenu se iz više izvora čuje da Grčić već neko vrijeme pokazuje nezadovoljstvo projektima Ministarstva gospodarstva, zbog čega je sve uočljivija napetost u odnosima čelnih ljudi za gospodarstvo SDP-a i HNS-a.

Komentari (4)
Pogledajte sve

to je utakmica! čiji su prsti duži? mogao bi pobjediti grčić, ima dara!

sam naziv koalicije sve govori, u kokošinjcu nikada nije bilo sloge ni pameti

Netko je u drzavnoj nabavi pokusao ignorirati javni tender? M o r o n a sto drugo reci. To ni Kalmeta nije radio. Braca Zuzul su svoje poslove dobivala na “natjecajima”.

Samo je pitanje dana kad će između ovih šarlatana izbiti i prvi otvoreni sukobi, te međusobna javna optuživanja i prebacivanja. Sada još šute jer se nadaju da će nekako uspjeti isplivati, ali već oko proračuna za 2014. će početi letjeti perje jer novaca više definitivno nema, opustošeno je gotovo sve što se moglo opustoštiti, a taština i apetiti su i dalje ogromni.

New Report

Close