Grčić vidi sramežljive razloge za optimizam

Autor: Marija Crnjak , 16. svibanj 2013. u 11:17
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

“Vlada će inzistirati na čvrstom držanju rashodovne strane proračuna, tako da rast ovisi samo o prihodima, odnosno o tome kako će se ponašati gospodarstvo.”

Ustvrdivši da je napravljen bitan pomak u održavanju fiskalne ravnoteže koju je ranije predstavio ministar financija Slavko Linić, potpredsjednik Vlade Branko Grčić istaknuo je na sjednici Vlade da će Vlada inzistirati na čvrstom držanju rashodovne strane proračuna, tako da rast ovisi samo o prihodima, odnosno o tome kako će se ponašati gospodarstvo. Grčić dodaje da prvi kvartal pokazuje razloge za optimizam, iako sramežljivo. 

"Unatoč kritikama, objektivni pokazatelji institucija kao što su HNB te Državni zavod za statistiku najavljuju, istina sramežljivo, odgovarajuće pozitivne stvari u gospodarstvu. Nezaposlenost je pala s 375 tisuća na 342 tisuće, dakle imamo 30 tisuća manje nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje, i to nije samo zbog zapošljavanja sezonaca. Osim toga, u zadnja 4 mjeseca u odnosu na lani zaposlilo se 72 tisuća ljudi, što je 18 posto više nego lani u istom razdoblju, dakle nešto se događa.

Također, industrijska proizvodnja je za 1,1 posto realno veća nego u istom kvartalu lani. Istina, zbog restrukturiranja industrije pala je zaposlenost, no narasla je produktivnost za 6 posto, što znači da se industrija kreće u dobrom smjeru. Također, industrije s najvećim minusom poput brodogradnje imaju najveći potencijal rasta, i ako u ovoj godini uspijemo stabilizirati samo taj sektor koji zapošljava 10 tisuća ljudi, to će se vrlo jasno vidjeti.

Građevina, koja je najviše pala u krizi, pokazuje u jednom segmentu oporavak, ali ne u stanogradnji u kojoj još neko vrijeme neće biti pomaka, i zato smo uveli POS plus. Povećan je doduše broj građevinskih dozvola, što pokazuje da je brže i aktivnije izvršenje državnih investicija", nabrojio je Grčić, dodajući da se usporio i pad maloprodaje.

Također, Grčić ističe da je porastao indeks potrošačkog optimizma, što je jako važno jer su očekivanja u ekonomiui jako važna kad iz krize treba pokrenuti uzlet.

"Te sve podatke treba uzeti s rezervom i pričekati još jedan kvartal, no nadam se da će ova godina biti godina preokreta, a da ćemo u drugom dijelu mandata ove Vlade vidjeti rast i otvaranje sve više radnih mjesta", zaključio je Grčić.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Vidim on pomake, i ini su statistički infidecimalni. Ide ekonomija naprijed, samo da izračuna, limes ide….barem su na faksu tako rekli….Ako statistika kaže onda ide….(još moram sestinu malu i bratova sina uvaliti u INU…il HEP..il bilo gdje)

Sastavite pedeset projekata…raspišite referendum (jedan)za njih…rezultate provedite kroz međunarodne javne natječaje…..

taj ne vidi dalje od nosa

New Report

Close