Grčić: Ubrzanje rasta BDP-a ukazuje na snažnu promjenu trenda u gospodarstva

Autor: Poslovni.hr , 28. kolovoz 2015. u 12:14
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

“Zbog očekivanja o rastu prije svega turističke potražnje, a onda i ukupne potrošnje, očekujem jako dobar rezultat i na kraju trećeg kvartala ove godine”, kaže Grčić.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić kazao je u petak da rast hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,2 posto ukazuje na snažnu promjenu trenda u gospodarstvu te da će s tim dobrim rezultatom Vlada tražiti povjerenje građana za idući mandat.

"To su jako dobre vijesti. Unatoč činjenici da mnogi nisu vjerovali da se događa snažna promjena trenda u gospodarstvu, drugi kvartal završavamo s ovako visokom stopom rasta, pri čemu prije svega mislim u odnosu na ono što su ekonomski analitičari i drugi relevantni ljudi u državi projicirali. Dogodilo se to da je ta stopa i veća od toga", kazao je Grčić u izjavi za Hinu.

Državni zavod za statistiku objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 1,2 posto na godišnjoj razini.

To je znatno bolji podatak od očekivanja. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 0,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pritom su se njihove procjene rasta kretale u rasponu od 0,6 do 1 posto.

To je treće tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 0,5 posto na godišnjoj razini, što je označilo njegov izlazak iz šestogodišnje recesije.

"U Vladi nas posebno veseli da su naše mjere konačno doprinijele da su sve komponente BDP-a su pozitivne. Nije više samo izvoz onaj koji doprinosi oporavku, ono što je najupečatljivije je velik doprinos osobne potrošnje, u velikoj mjeri determiniran našim poreznim mjerama kojima smo ljudima povećali plaće, a s druge strane, po prvi puta nakon izbijanja krize, nakon 2008. godine, pozitivan je doprinos i investicija. Najteži dio posla koji je bio pred Vladom, da potaknemo investicijski ciklus što kroz javni sektor, što kroz potporu privatnom sektoru, konačno je dao rezultate pa imamo značajan doprinos investicija u pozitivnom smislu u drugom kvartalu", istaknuo je Grčić.

DZS je objavio da je među sastavnicama domaće potražnje najsnažniji pozitivan utjecaj na kretanje gospodarske aktivnosti prouzročen rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava. Doprinos neto inozemne potražnje bio je pozitivan, za 1,1 postotni bod, a najveći pozitivan doprinos povećanju obujma BDP-a u drugom tromjesečju ostvaren je rastom izvoza roba i usluga.

"Stopa gospodarskog rasta od 1,2 posto je dobar znak. Ona praktički eliminira sve one kritike koje smo slušali da je oporavak na razini statističke greške ili da smo izašli iz recesije ali da su stope izuzetno male. Sada smo prošli tu granicu od 1 posto i mislim da je to znak da idemo dobrim putem", navodi Grčić.

Istaknuo je i da se puno očekuje u trećem kvartalu, zbog odlične turističke sezone.

"Zbog očekivanja o rastu prije svega turističke potražnje, a onda i ukupne potrošnje, očekujem jako dobar rezultat i na kraju trećeg kvartala ove godine", kaže Grčić.

Ocijenio je da je Vlada odradila dobru pripremu te donijela neke ključne mjere kao što su poticaji osobnoj potrošnji, investicijama te pojačanom korištenju EU fondova, istaknuvši pritom da je ono samo u prvih 6 mjeseci ove godine čak tri puta više nego u prvih šest mjeseci prošle godine, što je sve doprinijelo ovako dobrom rezultatu.

"U Vladi zatvaramo naš mandat i naš ciklus s dobrim rezultatom i ono što možemo biti sigurni da ćemo sa dobrim rezultatima ući vrlo brzo u kampanju i da ćemo na tome bazirati tu kampanju i tražiti povjerenje građana za idući mandat, jer smo dokazali da u konačnici postižemo rezultate za koje smo se borili ove tri i pol godine", zaključio je Grčić.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Ima li u Hrvatskoj koji drugi cirkus osim Vlade koji bi zaposlio ovog klauna. Da Hrvati pocmu trosit pare sto su stavljali sa strane. Nisu stavljali jer je Credo banka isla u stecaj balvane.

http://www.vecernji.hr/hrvatska/grcic-nastavlja-se-pozitivan-trend-bdp-ce-rasti-i-dalje-1021810

samo na nekim sektorima, ponavljamo…..samo na nekim sektorima…polako…

Od ovoga balvanaša odma dobijem proliv.

OPORAVAK DIONICA KREĆE POSLIJE IZBORA

New Report

Close