Grčić srušio Jovanovićev zakon, radi novi zakon o znanosti?

Autor: Poslovni.hr , 10. listopad 2012. u 10:19
PXL

Nova verzija koja bi mogla biti predstavljena do kraja ove godine sadržavat će većinu primjedbi koje je Grčić iznio na nedavnom sastanku s Jovanovićem…

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić, zastupnici Gvozden Flego i Milorad Pupovac te šefica diplomacije Vesna Pusić imali su presudan utjecaj na odluku premijera Zorana Milanovića da povuče prijedlog Izmjena i dopuna Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, iza kojega stoji ministar Željko Jovanović, piše Jutarnji list.

Jedna od glavnih kritika tzv. Jovanovićeva zakona je ta da je riječ o dokumentu koji se u nekim bitnim pitanjima razlikuje od dijela Plana 21 posvećenog znanosti, a koji su kreirali Flego, Grčić i Vesna Pusić. Nova verzija koja bi mogla biti predstavljena do kraja ove godine sadržavat će većinu primjedbi koje je Grčić iznio na nedavnom sastanku s Jovanovićem i njegovim pomoćnikom Sašom Zelenikom.

'Sastanak je prošao u najnormalnijem tonu. Zato kasnije puštanje u javnost priče o svađama i tome da se pokušava zaustaviti reforma znanstvenog sektora govori o sujeti nekih ljudi, a ne meritumu o kojem smo razgovarali', rekao je Grčić za Jutarnji.  Autori Plana 21 odlučili su kako će u suradnji s akademskom zajednicom pokušati doći do rješenja koje će podići kvalitetu i produktivnost na sveučilištima i u znanstvenom sektoru.  Grčić je upozorio  da se u postojećem zakonskom prijedlogu pretjerano štedi u istraživanju i znanosti. Na zatvorenom sastanku postavilo se i pitanje može li Jovanovićev zakon, u postojećoj formi, spriječiti odljev znanstvenih novaka sa sveučilišta, a Grčić je upozorio kako vjerojatno ne može.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ovi Zokijevi pajdaši stručnjaci za sve. Prvo povlače milijarde Eura iz EU fondova (u mislima), a onda onako usput još pišu novi Zakon o znanosti. Mislim da i mnogi u SDP ne mogu vjerovati što im “mali” Sanader radi.[emo_smijeh]

Grčić je bio dekan ekonomskog fakulteta u Splitu.
Meni nije jasno kako jedna znanstvena ustanova koju je on vodio, u 21 stoljeću ne prima uplate internet bankarstvom.
Ovo je za rubriku vjerovali ili ne nešto što se naziva znanstvena ustanova ignorira jednu od najboljih inovacija platnog prometa koji spada u njihovu domenu proučavanja.

New Report

Close