Grčić se veseli jer je država naplatila više poreza

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. svibanj 2015. u 14:28
Foto: Patrik Maček / Pixsell

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić ocijenio je u petak da ima naznaka oporavka, a kao jednu od pozitivnih promjena naveo je smanjenje proračunskog deficita, koji je, prema privremenim podacima, u prva četiri mjeseca ove godine 2,5 milijardi kuna manji u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najveći doprinos tome, kazao je Grčić, dalo je povećanje prihoda od PDV-a te od poreza na dobit, stoga vjeruje da će gospodarski rast biti dovoljan da Hrvatska sustigne razinu na kojoj je bila.

"Prihodi od PDV-a nastavili su rasti i u travnju i sada imamo efekt od 1,5 milijarde kuna većeg prihoda od PDV-a nego u istom razdoblju prošle godine", kazao je Grčić, ističući da to pokazuje da se ekonomska aktivnost u Hrvatskoj definitivino povećava.

Dodao je da je samo u travnju ostvareno pola milijarde PDV-a više nego lani. "Sada je sasvim jasno da je do toga došlo i zbog rasta osobne potrošnje već osam mjeseci zaredom", rekao je Grčić.

Upitan što je utjecalo na rast PDV-a, Grčić je kazao da se manji dio odnosi na zaostala plaćanja iz prethodne godine, ali da se, kada se to makne, vidi da je ogroman porast PDV-a s osnova aktivnosti u ovoj godini. Na upit ima li to veze s izlaskom HZZO-a iz riznice, odgovorio je niječno.

Dodao je i da veseli da je prihod od poreza na dobit porastao za 200 milijuna kuna, što je 6 do 7 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a što odražava i Finine podatke o bitnom rastu profitabilnosti poduzetnika u protekloj godini.

Grčić je još istaknuo da je u prvom kvartalu ove godine ukupan rast izvoza bio čak 7,5 posto, te da se nastavljaju jako dobri trendovi iz 2014.

Grčić je u Opatiji sudjelovao na panel raspravi "Kako u Hrvatskoj ostvariti značajniji gospodarski rast", koja je održana drugog dana dvodnevne znanstveno-stručne konferencije Hrvatsko novčano tržište.

Komentirajte prvi

New Report

Close