Grčić ponovio da Hrvatska neće biti u minusu prema EU proračunu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. srpanj 2014. u 12:18
Foto: Marko Prpić / Pixsell

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova danas je ponovio da Hrvatska neće biti u minusu vezano uz uplate i povlačenje novca iz EU proračuna

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić danas je ponovio da Hrvatska neće biti u minusu vezano uz uplate i povlačenje novca iz EU proračuna, istaknuvši da je već u prethodnoj godini zabilježen mali plus.

Na upit novinara da komentira tekst u jednom dnevnom listu da će Hrvatska do 2016. godine više davati u EU proračun nego uzimati, potpredsjednik Vlade Grčić danas je uoči sjednice Vlade kazao da je već rečeno da "nećemo biti u minusu".

Pozivajući se na analizu Hrvatske narodne banke, taj list piše da računice središnje banke pokazuju da ukupni učinci pristupanja EU na hrvatski proračun zasad iskazuju debeli minus, a kako sada stvari stoje "ispod crte ćemo biti i idućih godina.

"To je loša procjena. Ne vjerujem u to. Mi smo već u prethodnoj godini bili u malom plusu jer to je uvijek tako u prvim godinama članstva. Ove godine očekujemo isto tako mali plus, s obzirom da je ovo godina programiranja, a od iduće godine pa nadalje povlačit će se sve veći i veći iznos novaca iz europskih fondova. To je uobičajena krivulja apsorpcije i u drugim zemljama, pa ne vidim razloga da to tako ne bude i u Hrvatskoj", istaknuo je danas Grčić.

Na novinarski upit kada će ministar financija Boris Lalovac predočit premijeru i njemu analizu efekata povećavanja neoporezivog dijela plaća i hoće li taj potez stupiti na snagu od jeseni, Grčić je odgovorio da Ministrstvo financija radi na tome.

"Čim oni budu spremni, stavit ćemo to na stol, pa ćemo vidjeti sve mogućnosti", rekao je Grčić, zaključivši da je to pitanje političke odluke.

Komentari (8)
Pogledajte sve

Hrvati su stado ovaca – zato i mogu trpiti ovakve “eksperte” …

@Kirin
da je samo klaun, radi se o cirkusu!!

Klaun je opet u akciji! A laže kao s….

Nedavno je pričao o milijardama iz EU fondova a sada je postavio novu granicu koju je zaista teško neispuniti. Kaže da ćemo ipak više povući nego dati u EU blagajnu.
Slijdeća granica bi mogla biti: možda nešto povučemo iz EU fondova.

New Report

Close