Grčić: Partneri ne kritiziraju; Deranja: Tražimo odgovore

Autor: Marija Brnić , 27. svibanj 2015. u 22:00
Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca, i Branko Grčić, potpredsjednik Vlade/PIXSELL

Poslodavci tvrde da nisu ocjenjivali rad aktualne Vlade, već su od stranaka zatražili jasne odgovore.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić nije ni jučer mogao suzdržati razočaranost propitkivanjem koje su pokrenuli hrvatski poslodavci s ciljem da političke strukture dobiju sliku uvjeta i reformi potrebnih za poboljšanje poslovne klime u Hrvatskoj. "Predizborno je vrijeme i svi se trude omalovažiti rezultate ove Vlade.

Oni su, međutim, neupitni", rekao je Grčić, nižući statistike koje to potvrđuju, a koje mu daju temelj da očekuje da u petak bude objavljena još jedna pozitivna kvartalna stopa rasta i izlazak iz recesije. Za oporbu u kritikama Grčić i ima razumijevanja, no partneri bi, a među njih ubraja i poslodavce, po njemu trebali imati više ozbiljnosti.  "Ne mogu prihvatiti ocjenu da ništa nije napravljeno jer jest", ističe Grčić, pozivajući se i na Europsku komisiju, koja je potvrdila da je Vladi priznala postignuti pomak u reformama.

Komentirajući Gričićevu prozivku Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), ističe kako poslodavci kroz 16 pitanja postavljenih strankama nisu ocjenjivali rad aktualne Vlade, već su od političkih stranaka zatražili da prije izbora građanima jasno kažu što će i kako učiniti u područjima u kojima je potrebno napraviti značajan napredak ako dobiju priliku voditi zemlju.  "Na sličan smo način pristupili parlamentarnim strankama i uoči prošlih izbora", podsjeća čelnica HUP-a. Napominje i kako je HUP sve pozitivne poteze i ove i prijašnjih vlada uvijek pozdravljao, no kad je riječ o izostanku cjelovitih reformi, Gordana Deranja ističe kako na to ne upozoravaju samo poslodavci, nego i sindikati, kao i Europska komisija i velik dio javnosti.

"Kao odgovoran socijalni partner cijelo vrijeme upozoravamo na nužnost promjena i o statusu reformi govorimo svakih šest mjeseci", napominje predsjednica HUP-a. Najavljuje da će i na ovogodišnjem Danu poduzetnika objaviti novi HUP Skor, u kojem se matematički, na temelju službenih podataka, daje izračun o napretku, odnosno izostanku reformi. Činimo to, kaže, upravo kako bismo realno mogli procijeniti napravljeno i utemeljeno govoriti o svemu onome što tek treba učiniti.  

Predstavnici Vlade i oporbe inače su tradicionalno gosti HUP-ova Dana poduzetnika, a Grčić je posljednjih godina upravo s tog skupa uvjeravao poslodavce da su velike reforme javne uprave moguće te se žalio na investicijski i poslovni pesimizam. Sada uvjerava da se reforme provode te da nas po tom kriteriju i Bruxelles stavlja u Gornji dom u odnosu na ostale članice EU. Uz standardni optimizam, najavljuje da će istim tempom Vlada raditi do kraja mandata, a rezultati će sa svakim danom biti sve vidljiviji.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Nismo mi još dosegli dno!

Uskoro ćemo dotaknuti dno.

Najgori smo u EU , kud ćeš više.

Drugovi iz SDP-a i HNS-a maksimalno se trude da u Hrvatskoj postane život nemoguć i da svi moramo iseliti.

VL : Prošle godine , 2014. , rođeno je u Hrvatskoj najmanje djece u povjesti !

To nebi bilo moguće bez ove Kukuriku Vlade.

Nismo mi još dosegli dno!

partneri imaju pravo samo na drugarsku kritiku, kako kaže Komadina; pojavu osuditi, druga spasiti, da se ne drže toga, ne bi ostalo ni p od partije

Sve, sve, sve – samo nikad ne ono pravo

Gospođa Deranja bi napravila pravi potez kada bi od Grčića zatražila da objasni svoju “uputu” koja mu se vjerojtno slučajno omakla: Zaboravite tvornice.

Naime, koliko je god kod njega sve ostalo problematično tu je u pravu. Jer jedinične cijene rada, cijena rada po satu, produktivnost po satu rada i realni efektivni tečaj su “četiri jahača apokalipse globalne konkurentnosti” koji garantiraju da Hrvatska više nikada neće moći izgraditi industriju.

Za Hrvatsku je jedini izlaz orijentacija na poljoprivredu i turizam (da to mora bit strateški pravac za Grčku jest stav njemačke vlade) i to nakon izlaska iz EU i devalvacije od cca 30%.

Kada nam Komisija EU, MMF i Njemačka zapovijede izradu plana primarnog budžetskog deficita to će najzad postati stvarnost.

New Report

Close