Grčić: Oporezivanje štednje od iduće godine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. rujan 2014. u 15:16
Foto: Branko Grčić / Pixsell

Rekao je da je taj potez dogovoren s Europskom komisijom te da će porez biti vrlo jednostavno izračunati.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvitka Branko Grčić danas je u Lopatincu u Međimurskoj županiji najavio uvođenje poreza na štednju od 1. siječnja 2015. godine po stopi od 12 posto, što je najniža stopa u Europi.

Rekao je da je taj potez dogovoren s Europskom komisijom te da će porez biti vrlo jednostavno izračunati. „Za svakih 100 kuna prihoda od kamate na štednju platit će se 12 kuna, bez ikakvih izuzetaka“, poručio je Grčić i dodao kako je to najbolje riješiti na taj način.

Potvrdio je da je to jedna od mjera kojom će se kompenzirati manji prihod regionalnih i lokalnih jedinica samouprave zbog najavljene nove porezne politike, odnosno povećanje neoporezivog dijela plaće.

Grčić je dodao da su dva smjera za kompenzaciju, jedan je dijeljenje poreznih prihoda u korist jedinica lokalne samouprave u većem dijelu nego je to bilo do sada, a drugi je fond za izravnanje, u koji će se slijevati sredstva između ostalog i od poreza na kamatu. Taj drugi smjer temelji se na indeksu razvijenosti, i njime će se pomoći najugroženijim županijama, gradovima i općinama.

Govoreći o oporezivanju štednje, koje je već ranije najavljeno, Grčić je kazao da je ono daleko manje u sumi nego što će biti efekt porezne mjere rasterećenja zaposlenika u poreznom smislu.

Od povećanja neoporezivog djela plaća, pak, očekuje kako će pozitivno utjecati na više od milijun naših građana što će uvelike poticati povećanje osobne potrošnje. „U ovim vremenima kada očekujemo izron u pozitivnu krivulju BDP-a, to može biti značajan doprinos“ istaknuo je Grčić.

Komentirajući status umirovljenika u novoj poreznoj politici, rekao je da su oni uvijek bili u povoljnijem položaju nego zaposlenici, a tako će i ostati.

Odgovarajući na novinarsko pitanje je li neozbiljno od koalicijskog partnera HNS-a da za potpredsjednicu Uprave HEP-a predloži osobu koja bi u tom slučaju bila u sukobu interesa, Grčić je uzvratio da se takve stvari događaju. „Pred nama je razdoblje u kojem će se definirati nova uprava HEP-a i da to neće omesti ključne poruke“ odgovorio je.

"Treba započeti nove projekte, ali i završiti najznačajniji projekt HEP-a – izgradnju velike termoelektrane Plomin C", navodi potpredsjednik Vlade.

Grčić je u Lopatincu otvorio sportsku dvoranu osnovne škole Ivan Goran Kovačić, koja je nakon brojnih problema i čak 8 godina gradnje stavljena u funkciju. Izrazio je zadovoljstvo što će školu koristiti 415 učenika, ali i brojne udruge s područja Općine Sveti Juraj na Bregu.

Komentari (14)
Pogledajte sve

Miami, ne može to tako: jer je u suprotnosti sa EU poveljom o decentralizaciji funkcija JLS. Već sama prva riječ iz kratice COP govori da je to nemoguće.

…Ako Vlada slije 400 MIL KUNA , u jedinice lokalne uprave….mislim,
da če sebi oni najprije – PODIĆI PLAĆE I DODATKE…..

Porez na dohodak u Opčinama i Gradovima je najbitnija stavka, najveći prihod,ži stup poslovanja .

Međutim, primjer općine xy na otoku Ugljanu, u kojem sam pisala- nam govori- da ZAPOSLENICI OPĆINE, imaju između 3-5.000,00 kuna plaće , ALIŽISTO TOLIKO I DODATAKA.

ZNAČI- u sustavu Općina i Gradova – NEMA CENTRALIZIRANOG OBRAČUNA PLAĆA I SVATKO RADI ŠTO HOĆE:

Prijedlog Vladi: COP primjeniti nekako i na isplate OPĆINA I GRADOVA !

Kako ? …Vrlo lako..

Prihodi od poreza na kamatu od štednje ..U S T E G N U T I …Općinama i Gradovima , za iznos plaća. Odnosno- od 01.01.2015. svakog zaposlenika koji
troši državni novac , bez obzira jeli on u Špičkovini donjoj ili
Gradu Zagrebu…..podvrgnuti kontroli trošenja za plaće….tako da plaće
dolaze iz ” Zagreba ” , kak se veli tj. putem COP.-a…..

Iako je kontrola donekle uvedea na način selekcioniranja prijenosa naloga
po POZIVU NA BROJ plaća ….ipak…NIGDJE NE PIŠE DA JE TO PLASĆA
za općinsku tajnicu, kumunalnog redara, pročelnika ili slično…
A trebalo bi …..

VlADA mora zaustaviti neracionalno trošenje novaca …………..

Pero7 ti imaš dvostruke kriterije. Jedne za sebe, druge za ostale…
S tvoje perspektive, najbolje je da se stalno uzima sirotinji, a ti ćeš
badava okretai novce i preprodavati nekretnine ….

Najbolje je da sirotinja plati HDZ-.ovo glumatanje i neracionalno trošenje
novaca….

Napokon porez onima koji imaju previše !

Banke neće propasti – nema teorije. kraj takvih kamata i tolike iskazane
dobiti u 2013. a to što će imati manje depozita….. koga briga…
to je ionako samo slovo na papiru ….što imamamo , mi građani,-od milijarda depozita u bankama ??????

@vodoinst ,

nisi u pravu.
Za svaku državu jako je bitan stabilan bankarski sistem.
Sjeti se kako je kihnula banka u Rijeci , ili u Grčkoj ili …….
LP

New Report

Close