Grčić: Očekivali smo pad, no u drugoj polovici 2013. smo iznad nule

Autor: Marija Crnjak , 28. veljača 2013. u 12:09
Branko Grčić. Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Europa je lani zabilježila pad od 1,3 posto, dakle u našem okruženju dogodilo se ono što nije očekivano. Hrvatska nije otok i nije mogla ostati iznad toga.

Komentirajući potvrdu o padu BDP-a od dva posto u prošloj godini, potpredsjednik Vlade Branko Grčić izjavio je da je on bio očekivan, unatoč ranijim najavama rasta.

"Taj pad pokazuje da je i prošla godina bila godina krize, odnosno godina drugog recesijskog dna, i jedino mogu ponoviti da ćemo ove godine,  posebno u drugoj polovici godine nastojati promjeniti te trendove, odnosno provesti ključnu strategiju Vlade, koja se sastoji od fiskalne konsolidacije, reforme za podizanje konkurentnosti te potom i gospodarskog rasta. ", kazao je Grčić. 

Ranije procjene pokazale su se pogrešnima, priznaje Grčić, no podsjeća da su korekcije za EU u prošloj godini korigirane najmanje tri puta. 

"Unatoč ranijim predviđanjima, Europa je lani zabilježila pad od 1,3 posto, dakle u našem okruženju dogodilo se ono što nije očekivano. Hrvatska nije otok i nije mogla ostati iznad toga", ističe Grčić. Potpredsjednik Vlade očekuje da će negativna stopa rasta u Hrvatskoj biti i u prvoj polovici ove godine, nada se da ona neće biti ispod lanjske, no rast očekuje već u drugoj polovici 2013. 

"Nadam se da ćemo ulaskom u EU, promjenom uvijeta poslovanja i novim izvorima financiranja rasta, uspjeti preokrenuti trend. Moramo biti optimisti, širenje pesimizma nikom ne bi pomoglo. U drugoj polovici godine možemo očekivati da ćemo biti iznad nule, što bi bilo po prvi put nakon 2008. godine da smo iznad prosjeka EU, koja za ovu godinu procijenjuje stagnaciju", kaže Grčić, te podsjeća na jučerašnje preporuke Misije MMF-a o provedbi reformi .

"Ono što ste čuli od MMF-a su ozbiljne namjere reformi u ovoj zemlji", zaključio je Grčić, no iako je MMF rekao da treba još rezati, Grčić ponavlja da dodatni rezovi nisu realni.

Komentari (16)
Pogledajte sve

A mediji ne smiju komentirati nesposobnost. Stvarno smo došli u mračno doba komunizma!

“Harač, harač!“ Otkud raji harač?
Otkud zlato, koji krova neima,
Mirna krova da ukloni glavu?
Otkud zlato, koji njive neima,
Nego tursku svojijem znojem topi?
Otkud zlato, koji stoke neima,
No za tuđom po brdijeh se bije?
Otkud zlato, koji ruha neima?
Otkud zlato, koji kruha neima?

bit će bolje u zadnjem kvartalu vladavine…demantirajte me…

Bit ce bolje dogodine.
I tako redom 21 godinu.
Plan 21.

New Report

Close