Grčić o pisanju Bilda: Situacija u Hrvatskoj nije dramatična kao u Grčkoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. svibanj 2015. u 13:42
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić izjavio je u ponedjeljak kako stanje u Hrvatskoj nije niti blizu onome u Grčkoj, ocjenivši pisanje Bild am Sonntaga o tome da se u Hrvatskoj dramatično pogoršala gospodarska situacija te joj prijeti stečaj, kako se tu vjerojatno radi o subjektivnoj procjeni novinara tog njemačkog lista.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić izjavio je u ponedjeljak kako stanje u Hrvatskoj nije niti blizu onome u Grčkoj, ocjenivši pisanje Bild am Sonntaga o tome da se u Hrvatskoj dramatično pogoršala gospodarska situacija te joj prijeti stečaj, kako se tu vjerojatno radi o subjektivnoj procjeni novinara tog njemačkog lista.

U članku pod naslovom "Hrvatska bi mogla postati nova Grčka", njemački tabloid navodi da su Grčka i Hrvatska na rubu stečaja zbog lošeg upravljanja i neprovođenja reformi, a pritom se poziva na navodnu "tajnu" analizu Europske komisije u kojoj stoji da se gospodarsko stanje u Hrvatskoj dramatično pogoršalo te da u pet od osam ključnih točaka za smanjivanje deficita vlada nije učinila gotovo ništa.

U tom tekstu, tvrdi Grčić, "nema ništa novo u odnosu na sve one preporuke koje je Europska komisija već uputila Hrvatskoj i na čemu se radi već preko godinu dana, a sve drugo je subjektivna procjena novinara Bilda".

Pritom ističe kako ne misli je u Hrvatskoj situacija dramatična, ni blizu onoj u Grčkoj. "Mi imamo puno povoljnije parametre i kada je riječ o deficitu i kada je riječ o dugu, a što je najvažnije, uspjeli smo provedbom reformi doći i u fazu gospodarskog rasta, što smo svi očekivali nakon šest godina recesije. To je najbolji način da uđemo još odlučnije u saniranje i deficita i javnog duga, jer je to i najveći izazov za ovu vladu i za onu koja dolazi nakon nje", istaknuo je Grčić.

Ujedno je otklonio i mogućnost postojanja bilo kakvog "tajnog izvješća EK o Hrvatskoj, već samo redovito izvješće o napretku novih članica EU, koje bi se pred Komisijom trebalo naći oko 25. ili 26. lipnja.

"Za svaku novu zemlju članicu nakon dvije godine punopravnog članstva ide izvješće o napretku, koje u ovom slučaju krajem lipnja ide i za Hrvatsku i to je redovni proces izvještavanja o svemu do sada napravljenom i onom što nas još očekuje. Za prošli semestar, na primjer, Hrvatska je ocijenjena osmom od 28. zemalja članica u smislu provedbe reformi, uz ocjenu da smo u dva područja posve proveli reforme, pa smo s ranijih osam preporuka sada došli na šest. Niti jedna zemlja u Europi nije reforme provela u razdoblju kraćem od pet-šest godina", kazao je Grčić.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, zamoljen za komentar pisanja Bilda am Sonntag, kaže da ima i drukčijih pogleda. Podsjeća na ocjene Svjetske banke prema kojima je Hrvatska napredovala na ljestvici Doing Business te pozive Financial Timesa investitorima na ulazak u Hrvatsku. Taj ugledni poslovni list smatra da su uvjeti za to sada povoljni, kaže Vrdoljak.

Komentari (8)
Pogledajte sve

Koji god narod vjeruje da ce ga politicari zvuci iz krize je osudjen na propast.

Pumpanje histerije

Kada ne bi bilo dosadno, bilo bi zabavno. Opet se pumpa histerija na temelju teksta u jednom tabloidu. Budući da se mediji u Hrvatskoj ne mogu odlijepiti od tablioda, bilo bi dobro da – za promjenu – pogledaju što je u zadnje dvije-tri godine o Hrvatskoj pisao Wirtschaftswoche.

Nivo diskusija i analiza najvažnijih činjenica je takav da izaziva mučninu.

Ovaj Grčić je bio loš i kao vojnik SAO Krajine. Zar mi moramo i najlošije Srbe sebi uzeti za Ministre. I među Srbima ima kvalitetnih ljudi a mi uzmemo prebjege, komuniste i slična govna.

U Njemačkoj novinari ne pišu “subjektivne ocjene” ni u žutoj štampi. Grčić je dobro rekao za sve ono što on govori: to su sve njegove “subjektivne ocjene”. Problem Grčića je što on stvarno misli da nešto radi dobro. Rekao je dobro Konfucije: “tko ne zna i ne zna da ne zna je i.d.i.o.t i bježite od njega”

New Report

Close