Grčić: Mišljenje EK je objektivno i realno

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. lipanj 2014. u 18:10
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Branko Grčić ocijenio je danas da je mišljenje Europske komisije o predoloženim mjerama za smanjenje prekomjernog deficita objektivno i realno te da uvažava napore Vlade u dosad provedenim reformama.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić ocijenio je danas da je mišljenje Europske komisije o predoloženim mjerama za smanjenje prekomjernog deficita objektivno i realno te da uvažava napore Vlade u dosad provedenim reformama.

Europska komisija zaključila je danas da je Hrvatska poduzela učinkovite mjere za smanjenje proračunskog deficita, pa smatra da Postupak prekomjernog deficita (EDP) treba staviti u mirovanje, no u 2015. bit će potrebne dodatne prilagodbe.

"Procjenjujemo da je ovo mišljenje objektivno i realno u ovom trenutku, da sagledava bitne probleme hrvatskog gospodarstva na putu gospodarskog oporavka i rasta, ali isto tako da uvažava u potpunosti napore Vlade u dosad provedenim reformama, kao i onim mjerama koje poduzimamo za postizanje s jedne strane fiskalne konsolidacije, a s druge strane temelja za gospodarski oporavak i rast", izjavio je Grčić novinarima u Banskim dvorima.

Vidljivo je to, kaže Grčić, iz činjenice da je mišljenje o programu konvergencije i planu fiskalne konsolidacije pozitivno, znači da su prihvaćene mjere Vlade koje su ugrađene kroz rebalans u državni proračun, ali i one mjere dodatne kojima je planirani deficit za 2014. godinu smanjen za dodatnih 0,4 posto BDP-a.

To je dobro polazište za vođenje hrvatske fiskalne politike u ovoj i sljedećim godinama, ocijenio je Grčić te istaknuo važnost preporuka o poduzimanju "raznih strukturnih reformi koje bi trebale podignuti konkurentnost hrvatskog gospodarstva i tako ga definitivno izvući na crtu gospodarskog oporavka i uzleta".

Posebno je pritom naglasio preporuke koje se tiču unaprjeđenje stanja u fiskalnom sektoru, prije svega fiskalne discipline i nadzora nad proračunskim rashodima te čvrstog držanja onih projekcija koje su unesene u program konvergencije. Tu su i preporuke koje se tiču jačanja tržišta rada, posebno aktivnih mjera zapošljavanja, posebice zapošljavanje mladih i dugotrajno nezaposlenih osoba, dodao je Grčić.

Istaknuo je i preporuke o daljnjoj reformi mirovinskog sustava, sustava socijalne zaštite, ali i sustava zdravstva, kao i unaprjeđenja pravosudnog sustava, i to posebno u dijelu koji se izravno odnosi na gospodarstvo, a to je unaprjeđenje sustava predstečajnih nagodbi.

"To je isto važna poruka u ovom trenutku", ocijenio je Grčić.

Izdvojio je i određene preporuke vezane uz financijski, odnosno bankarski sektor u cilju održavanja njegove stabilnosti, "koja zapravo već godinama koliko traje ova kriza pokazuje da je hrvatski bankarski sektor ipak dosta čvrst i otporan na sve izazove krize".

O dijelu mišljenja koji se odnosi na potrebu da Hrvatska dodatno precizira mjere za 2015. i 2016. godinu, Grčić je, pak, kazao da je čvrsti okvir i za te mjere definiran u programu konvergencije.

"Za sve ono što bude eventualno potrebno u razradi tih mjera i preciznom definiranju u svrhu pripreme određenih odluka Vlade, kao i zakonskih rješenja koja će biti potrebna za provedbu tih mjera, to ćemo naravno u idućem razdoblju i odraditi", zaključio je Grčić.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Kod nas je sve naopačke političari u ekonomiji, ili ekonomisti (bez iskustva) u politici kao gosp. dr.sc. Grčić. A pitanje je da li se netko od njih oprobao u realnom sektoru?, zaradio u svojoj tvrtci barem jednu “kunicu” ili samo “mlate praznu slamu”!

Grčiću koliko to “miliona” na rashodnoj strani moramo uštedjeti? Tko mi može objasniti visokoumnost našeg ministra???

Mlatimuda svjetskog kalibra.

New Report

Close