Grčić: Malim koracima k cilju; Milošević: Provalija traži skok

Autor: Marina Šunjerga/VL , 06. studeni 2015. u 12:52
Branko Grčić (Hrvatska raste) i Domagoj Ivan Milošević (Domoljubna koalicija)/Marko Lukunić/PIXSELL

Najžučnije su raspravljali o farmaceutskoj industriji, obojica su obećali korekcije u PDV-u.

U posljednjem sučeljavanju dviju najvećih koalicija prije predizborne šutnje Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) od vodećih je ljudi Domoljubne koalicije Domagoja Ivana Miloševića i koalicije Hrvatska raste Branka Grčića pokušala dobiti odgovore na pitanja koja muče šest strateških industrija.

Politika malih, ali dobrih koraka, siže je Grčičeva izlaganja, koji je pokušao objasniti poteze Vlade koja je bez radikalnih promjena dovela do oporavka. "Mi smo pred provalijom, a nju ne možete preskočiti malim koracima nego skokom",  odgovorio mu je Milošević dodavši da se "zakoni u nas donose se na vrhovima Olimpa, umjesto u dogovoru sa socijalnim partnerima". Najveći interes publike potaknula je rasprava o farmaceutskoj industriji, koja već dvije godine upozorava na uništavanje domaćih proizvođača zbog principa odabira lijekova po najnižoj cijeni te izostanka državnih poticaja.  

"U javnoj nabavi u svim sektorima treba izabrati ekonomsko najisplativiju ponudu, a to je ona koja potiče domaću industriju, zapošljava ljude i jača domaće gospodarstvo. To rade sve zemlje EU, pa možemo i mi", poručio je Milošević. Grčić je pak istaknuo da nije istina da farmaceuti ne dobivaju poticaje jer je za investicije nekoliko tvrtki dobilo vrlo povoljne kredite HBOR-a.

" Pliva ne dobiva poticaje jer je financijski stabilna i njoj ne treba pomoć. O cijenama možemo razgovarati. Plibex u BiH košta 12,5 kn, a u Hrvatskoj 25 kn, a razlika nije nastala zbog poreza već zbog dampinga cijena u izvozu, dok se u domaćim ljekarnama na dnevnoj razini rade korekcije cijena lijekova na gore", izjavio je Grčić. Obojica su obećali korekcije u PDV-u, a poslodavci su istaknuli primjer Rumunjske, koja je prepolovila stopu PDV-a na hranu, a potom zabilježila neto efekt rasta od 15 posto u toj industriji.

Postavili 16 pitanja, ali…

Poslodavci: Nismo imali što ocijeniti 

Zbog tijesne utrke najveći politički blokovi u kampanji se koriste populističkim odgovorima, a nisu odgovarali na pitanja koja im je HUP poslao, zaključili su poslodavci nakon niz sastanaka sa strankama. Iako je HUP namjeravao ocijeniti programe, nisu, kažu, imali što ocijeniti jer nijedna opcija nije u pisanom obliku predočila planove. Pozvali su kandidate za premijere da sastave Vladu od stručnjaka  koji će moći provesti reforme.

Komentirajte prvi

New Report

Close