Grčić: Ipak će nam prije svega trebati rast privatnih investicija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. siječanj 2013. u 16:30
Branko Grčić; Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Radne skupine koje je Vlada osnovala u cilju poboljšanja poslovne klime i jačanja investicija dale su prve rezultate, kaže Grčić.

Radne skupine koje je Vlada osnovala u cilju poboljšanja poslovne klime i jačanja investicija dale su prve rezultate pa je tako Radna skupina za poslovnu klimu i privatne investicije već pomogla u otklanjanju prepreka za realizaciju jednog projekta vrijednog 60 milijuna eura, izjavio je danas potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić.

U razgovoru s novinarima prilikom predstavljanja Prijedloga Europske komisije za RH za pripremu i prioritete programskih dokumenata za novo proračunsko razdoblje EU od 2014. do 2020. godine, Grčić je kazao da su danas održane druge sjednice dviju radnih skupina, za javne investicije te za poslovnu klimu i privatne investicije te da smatra da se već na njima pokazalo da su na dobrom putu.

"Na sjednici radne skupine za poslovnu klimu i privatne investicije imali smo tri konkretna privatna investicijska projekta, gdje smo se bavili otklanjanjem prepreka koje već mjesecima, a za neke već i godinama, zaustavljaju realizaciju tih projekata tako da imamo i prve rezultate. Jedan od ta tri projekata smo već riješili, on je težak 60 milijuna eura, što nije mala cifra u vremenu kad su nam investicije itekako potrebne", izjavio je Grčić te dodao da o detaljima ne može govoriti jer su se s investitorima dogovorili da o njima ne govore javno bez njihovog pristanka.

"Što se pak tiče radne skupine za javne investicije, jutros smo imali pregled svih investicija s vrlo jasnim rokovima njihovog izvršenja, izvorima financiranja i identificirali smo sve potencijalne prepreke koje u ovom trenutku stoje na putu realizacije javnih, državnih projekata", rekao je Grčić.

Dodao je da misli da će "i tu biti ostvaren vrlo značajan pomak i da će investicije u 2013. biti izvršene u većem postotku nego što je to bilo u prethodnoj godini. Ali, naglašavam da je i prethodna godina, uz sve teškoće, bile ipak bila bolja nego 2011. Znači, ipak se nešto pokreće u tom segmentu", kazao je Grčić.

No, istaknuo je, za puni i pravi oporavak "ipak će nam prije svega trebati rast privatnih investicija".

Na novinarski upit da li će se na tim radnim skupinama odlučivati i koji će investicijski projekti biti strateški, u skladu s odredbama zakona o strateškim investicijskim projektima, kada bude donesen, Grčić je kazao da će se sigurno razmatrati projekti "gdje treba pomoći da se prepreke njihovoj realizaciji što prije uklone".

Radne skupine za javne investicije, fondove Europske unije te poslovnu klimu i privatne investicije, osnovala je Vlada početkom godine u okviru Koordinacije za gospodarstvo, koju vodi potpredsjednik Vlade Grčić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Smiješno. Kakve radne skupine za poboljšanje poslovne klime i jačanje investicija? Da ste mene pitali dobili bi najbolji savjet i k tome besplatan. Nema od te radne skupine nikakve koristi – jer su njezini članovi nesposobni i ne znaju. Drugovi, ne možete vi popraviti onoliko, koliko to ministar financija umije pokvariti.

New Report

Close