Grčić i Maras: Vlada čini sve kako bi kontrolirala deficit i javni dug

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. prosinac 2014. u 13:39
Photo: Grgur Zucko/PIXSELL

Potpredsjednik Grčić podsjeća da se Hrvatska prilagođava definicijama iskazivanja deficita i javnog duga, koji po njegovim riječima ubrzano raste i zato što su u njega uključena javna poduzeća.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras ocjenjuju da su proračunski deficit i javni dug visoki, ali da Vlada čini sve što može kako bi kontrolirala takvu situaciju i okrenula trend prema pozitivi.

Potpredsjednik Grčić podsjeća da se Hrvatska prilagođava definicijama iskazivanja deficita i javnog duga, koji po njegovim riječima ubrzano raste i zato što su u njega uključena javna poduzeća.

U izjavi za novinare u petak nakon obilježavanja početka izgradnje poduzetničkog centra na zagrebačkoj Kajzerici, Grčić je ustvrdio da Vlada pokušava kontrolirati takvu situaciju, ne samo zaduživanje države nego i svih institucija, prije svega javnih poduzeća, pod okriljem države.

Trenutno je vrlo teško vrijeme za upravljanje javnim dugom s obzirom da je deficit visok i treba ga iz godine u godinu smanjivati, kaže ministar Maras.

Drži kako će javni dug još neko vrijeme sigurno rasti, ali da Vlada pokušava okrenuti trendove, primjerice monetizacijom duga autocestovnog sustava.

"Vlada radi, teška su vremena, ali radimo što možemo", kaže Maras. Smatra kako je prvo važno restrukturiranje duga kako bi bio povoljnije financiran, a potom izlazak iz recesije.

Prema podacima Hrvatske narodne banke, dug opće države krajem rujna ove godine iznosio je 256,1 milijardu kuna, što je udio u procijenjenom BDP-u od 78,1 posto.

Krajem rujna, dug opće države bio je za 6,1 milijardu kuna veći nego krajem 2013. godine.

Što se tiče proračunskog deficita, ministar financija Boris Lalovac izjavio je u utorak kako očekuje da će se uspjeti ostvariti njegov plan prema kojem bi deficit proračuna ove godine bio između 12,5 i 13 milijardi kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close