Grčić: Hodamo po rubu, ali država u ponor neće pasti

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 17. listopad 2013. u 22:01
Potpredsjednik Vlade Branko Grćić gostovao je na konferenciji Zagrebačke burze i fondovske industrije u Rovinju/Duško Marušić/PIXSELL

Kako će se manje zaduživati kreditima, država kao izvor financiranja vidi mirovinske fondove, koji bi mogli ući u monetizaciju autocesta.

Gost na konferenciji Zagrebačke burze i fondovske industrije u Rovinju u ime Vlade bio je njezin potpredsjednik Branko Grčić, koji se osvrnuo među ostalim na novi zakon o mirovinskim fondovima, koji će im omogućiti lakši ulazak i financiranje tvrtki. Mirovinske fondove država vidi i kao važan izvor financiranja države u sljedećim godinama. Među državnim projektima u koje bi mogli ući mirovinci je monetizacija autocesta. 

Procedura EK
"Hrvatska će se sve manje moći zaduživati kroz kreditne izvore, pa će se zato okretati alternativnim izvorima, među kojima su i mirovinski fondovi i tržište kapitala", rekao je Grčić. Dodao je kako monetizacija autocesta nije njihova prodaja, autoceste će i dalje biti u vlasništvu RH, a novac dobiven od monetizacije znatno će ublažiti rupu u državnim financijama. Vezano uz prevelik deficit, ponovio je kako se u studenome očekuje izvješće Europske komisije, a mjesec poslije preporuke za Hrvatsku i ulazak u proceduru prekomjernog deficita. "Do travnja ćemo morati reagirati na te preporuke", rekao je Grčić. Krenut će se s planom jačanja reformi i mjerama za oporavak i rast, koje bi Komisija u ljeto sljedeće godine mogla prihvatiti i krenuti s monitoringom praćenja provedbe tih mjera. 

Bit će rezova 
"To ne možemo izbjeći i zato će rezova biti, jer je deficit prevelik", poručio je Grčić. Moguće je, rekao je, da EK dade zahtjev da štedimo ne ulažeći više u kapitalne projekte, što je bio slučaj s nekim zemljama koje su bile u statusu promatranja. Investicije su u četiri godine pale za 40 posto, a potreban je njihov rast kako bi krenuo oporavak i rast ekonomije. "Koliko god bude rezova, to neće biti dovoljno ako gospodarstvo ne profunkcionira i ne krene se puniti prihodovna strana, što je ključ", poručio je Grčić.Cijelo vrijeme hodamo po rubu, rekao je, misleći pritom da se kontinuirano balansira između potrošnje i štednje, ali u ponor država neće pasti. "I to je strategija države, za koju mnogi tvrde da je nemamo. Imamo je, i treba je razumjeti", poručio je Grčić.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Upliću svoje crvene opanke i u fondove. Zar će onda mijenjati zakone o fondovima? Da li fondovi uopće žele ulagati u autoceste? Zar će svojim komunističkim poslušnicima u fondovima jednostavno zapovijediti što će kupiti a što prodati?
Do kuda seže moć političara?
Dosta više tog komunizma i socijalizma! Ne želim da slobodno raspolažete mojim novcem!

Grcicu,

A zasto ste uopce doveli drzavu na rub ponora?

Kako Vas nije sramota Grčiću lupetati gluposti ?SVI U VLADI SU NESPOSOBI,NEMAJU VIZIJU. NEZNAJU RAZLIKU IZMEĐU KAPITALIZMA I SOCIJALIZMA !!!!
I ŠTO JE NAJŽALOSNIJE BOLI NJH DUPE ZA NARODOM !!!!

New Report

Close