Gras Savoye: “Nekima na tržištu osiguranja interes je da se situacija ne uredi”

Autor: Marija Crnjak , 27. siječanj 2015. u 13:10
Hrvoje Vojković, prokurist i suvlasnik tvrtke Gras Savoye Hrvatska. Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL

Nije pitanje zašto smo mi radili posao, već zašto ga do sad nitko nije pokrenuo, kažu u tvrtki koja je od Ministarstva zdravlja bez natječaja dobila posao posredovanja u osiguranju.

Tvrtka Gras Savoye, koju je Ministarstvo zdravlja angažiralo za posredovanje u osiguranju bez javnog natječaja,oglasila se danas priopćenjem u kojem, kao i Ministarstvo u našem današnjem tekstu, pojašnjava zbog čega nije bilo obveze za javnu nabavu. 

"S obzirom na nedavne medijske objave vezane uz posao posredovanja i savjetovanja hrvatske tvrtke u sustavu globalne tvrtke za posredovanje u osiguranju i reosiguranju Gras Savoye Willis, Gras Savoye Croatia d.d., u objedinjenoj javnoj nabavi za osiguravateljne usluge za 42 zdravstvene ustanove, želimo istaknuti sljedeće činjenice: Gras Savoye Croatia d.d. tvrtka je u mreži Gras Savoye Willis, koja ima više od 400 ureda koji pokrivaju sve dijelove svijeta, s oko 23.000 zaposlenih i ukupnim godišnjim prihodom većim od 4 milijarde američkih dolara.

Gras Savoye Croatia d.d. u Hrvatskoj ima pet zaposlenika, u većinskom je vlasništvu francuskog Gras Savoye, a Upravni odbor Gras Savoyea Croatia d.d. je sastavljen od top menadžmenta grupacije. Gras Savoye Croatia d.d. ima potpisane ugovore o posredovanju u osiguranju s velikom većinom osiguravateljnih kuća koje posluju u Hrvatskoj, ima specifično znanje i ekspertizu za provođenje najzahtjevnijih osiguravateljnih poslova, što je uostalom i omogućilo stručnu podršku u pripremi vrlo zahtjevne tehničke dokumentacije za javnu nabavu za osiguravateljne usluge za 42 zdravstvene ustanove.

Ekspertiza Gras Savoye Croatia d.d. u pripremi javnog natječaja doprinijela je postizanju procijenjene uštede na poslu osiguranja 42 zdravstvenih ustanova od minimalno 15 milijuna kuna na visini premija, i to uz znatno proširenje pokrića šteta od onog kakvo postoji danas. Marko Štajduhar, izvršni direktor Gras Savoye Croatia d.d. ima veliko iskustvo u financijskom sektoru koje je stekao na vodećim pozicijama u domaćim financijskim institucijama, od banaka do osiguravateljskih tvrtki, te osim iskustva i znanja uživa ugled i povjerenje svojih kolega na financijskom tržištu.

Uz sve navedeno moramo još jednom naglasiti kako naša usluga Ministarstvu zdravlja nije ni mogla biti predmetom javne nabave jer ne uključuje nikakvu financijsku obvezu Ministarstva. Drugim riječima to je porezne obveznike koštalo 0 kuna. Obzirom na medijsku zainteresiranost koja ide u smislu difamacije i stvaranja atmosfere nepovjerenja smatramo nužnim upozoriti kako, ne samo kao zaposlenici Gras Savoye Croatia d.d. već i kao građani koji ovdje žive, rade i plaćaju obveze, u ovoj zemlji zasigurno postoje desetine javnih ustanova i institucija koje nemaju optimalno definirane usluge osiguranja, a često nisu obuhvaćene niti sve zakonski obvezene stavke osiguranja.

Dakle, nije pravo pitanje zašto smo mi radili posao već zašto ga do sada nitko nije pokrenuo i doveo u red u skladu sa svim pozitivnim EU praksama. I zato prozivanje Ministarstva i Ministra Varge u ovom slučaju ne samo da ne pogađa meritum stvari nego zamagljuje prava pitanja i skreće pozornost kako je nekima na tržištu osiguranja interes da se situacija ne uredi, a samim time i postignu značajne uštede institucijama za koje svi izdvajamo iz naših poreznih obveza. I na kraju želimo napomenuti kako je naša djelatnost jedna od zakonski najreguliranijih (rad posrednika u osiguranju regulira Zakon o osiguranju, Zakon o obveznim odnosima, Zakon o trgovačkim društvima i u slučaju javne nabave Zakon o javnoj nabavi). Naše djelovanje uz to vrlo striktno kontrolira Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA)", ističu u Gras Savoye. 

Komentirajte prvi

New Report

Close