Građevinstvo: U šest godina izgubljena trećina radnih mjesta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. srpanj 2014. u 12:31
Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

“Odaziv je poražavajući, skoro nitko nam nije odgovorio”, rekla je Jasenka Lukšić iz Sindikata graditeljstva, navodeći kako su dopise poslali resornim ministarstvima, Vladi, Saboru, županijama, gradovima, HGK-u.

 HUP-ova Udruga poslodavaca graditeljstva i Sindikat graditeljstva Hrvatske upozorili su danas da je u posljednjih šest godina u građevinarstvu i građevinskoj industriji izgubljena trećina radnih mjesta, no da je, unatoč tome, zanemarivo mali broj mjerodavnih tijela odgovorio na njihovu inicijativu da se to stanje popravi.

Od 2008. broj zaposlenih u građevinarstvu smanjen je sa 108.000 na 72.000, dakle 33 posto, djelatnost graditeljstva i industrije građevinskog materijala je na koljenima, upozorio je predsjednik Sindikata Ivan Kovačić na konferenciji za novinare.

Zbog teškog stanja u građevinskom sektoru Sindikat i Udruga su početkom lipnja na 200-tinjak mjerodavnih adresa poslali svoju Inicijativu – fer cijene u graditeljstvu u kojoj su upozorili na to stanje te predložili mjere da se ono popravi, no odaziv je "poražavajući".

"Odaziv je poražavajući, skoro nitko nam nije odgovorio", rekla je Jasenka Lukšić iz Sindikata graditeljstva, navodeći kako su dopise poslali resornim ministarstvima, Vladi, Saboru, županijama, gradovima, HGK-u.

Inicijativom se traži izmjena Zakona o javnoj nabavi, da kriterij za odabir ponuditelja bude najbolja, a ne jedino najjeftinija ponuda.

Direktor Udruge poslodavaca graditeljstva Zdenko Karakaš kaže kako javne naručitelje, a među njima su sva državna i sva tijela područne i lokalne uprave, brine samo da sklope bilo kakav ugovor, posljedice ih ne zanimaju, pa nije rijetkost da se dogovoreno ne odradi ili odradi loše.

Govorimo o fer cijeni, ozbiljne tvrtke neće na natječaj ići s niskom cijenom, jer znaju da će propasti, kaže Karakaš i proziva državu da "svjesno tolerira neposobnost".

Predsjednik Udruge Mirko Habjanec upozorava i na problem nelojalne konkurencije, isplata 'na ruke'. Nemoguće je da jedan inženjer dobije plaću od 12 tisuća kuna, a drugi je prijavljen na najnižu te ostatak dobije na ruke, ističe Habjanec i poručuje kako je isplata plaće na crno "smrt gospodarstva".

Udruga i Sindikat u svojoj Inicijativi – fer cijene u građevinarstvu traže i kreiranje mjera protiv osnivanja "jednokratnih tvrtki", donošenja zakona o sprječavanju rada na crno, uspostavu kvalitetnog sustava provjere sposobnosti i kvalitete ponuditelja, stabilne uvjete poslovanja, brzo usvajanje EU direktiva.

Komentirajte prvi

New Report

Close