Građevinski radovi u osam mjeseci pali osam posto

Autor: Poslovni dnevnik , 26. listopad 2014. u 21:59
Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Građevinski su radovi u kolovozu pali za 9,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, a u prvih osam mjeseci 8 posto, objavio je DZS.

Građevinski su radovi u kolovozu pali za 9,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, a u prvih osam mjeseci 8 posto, objavio je DZS. Riječ je o razmjerno snažnom padu, ocjenjuju analitičari RBA. Nakon godišnjeg pada broja odrađenih sati radnika na gradilištima od 7,4 posto u srpnju, u kolovozu je stopa pada bila 9,9 posto, što je najveća stopa pada od siječnja. Analitičari RBA ističu da je to posljedica snažnog pada obujma građevinskih radova pri izgradnji ostalih građevina (15,5% godišnje) te zgrada (1,2% godišnje). U odnosu na srpanj obujam građevinskih radova niži je za 7,4 posto.

Razdoblje negativnih stopa rasta, izuzev veljače i prosinca 2013., traje od travnja 2009.

Ublažavanje negativnih stopa analitičari očekuju od rasta predviđene vrijednosti ukupnih radova od 23%, koje slijedi porast broja izdanih odobrenja za građenje. No, oporavak je daleko jer je rast odraz niske baze (2013. predviđena vrijednost radova pala je više od 26% godišnje, dok je u 2014. u odnosu na 2008. niža za više od 37%). Negativan doprinos obujmu građ. radova i dalje će dolaziti od niske razine investicija.

Komentirajte prvi

New Report

Close