“Građevinski otpad je vrijedan resurs”

Autor: Poslovni.hr , 14. rujan 2017. u 22:00
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Na konferenciji HGK prezentirane smjernice za pretvaranje problema u prilike.

Svake godine po stanovniku Europe nastaju dvije tone građevinskog i otpada od rušenje i on postaje prijetnja okolišu te je jedan od velikih izazova za cijeli kontinent. Kako bi se ta gomila otpada pretvorila u ekonomsku i socijalnu priliku, Europska komisija izradila je Protokol za gospodarenje građevnim otpadom i otpadom od rušenja kojeg je jučer u Zagrebu prezentirao Wojicech Klimek, predstavnik EK pri istraživačkom programu FP7.

“Riječ je o resursima koje nismo iskoristili. Protokol treba pomoći da se otpad koristi, a dobra kvaliteta materijala koji se koristi u građevinarstvu donosi povjerenje i stvara povećanu potražnju na tržištu za takvim materijalima, nakon koje će slijediti i povećana proizvodnja, odnosno reciklaža”, rekao je u Hrvatskoj gospodarskoj komori na Konferenciji o gospodarenju građevnim otpadom.

“HGK će se svojim aktivnostima zalagati za unapređivanje sustava, njegovu nadogradnju i što bolju implementaciju”, poručila je Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK. “Prema procjenama u 2015. proizvedeno je oko 1,2 milijuna tona građevnog materijala, od kojeg je dobar dio moguće reciklirati. Izdano je 250 dozvola za uporabu otpada, a sedam tvrtki imalo je dozvolu za njegovo recikliranje. Da bismo mogli iskoristiti građevni otpad, moramo prirediti akcijski plan za njegovo korištenje te izgraditi i opremiti reciklažna dvorišta”, konkretna je bila Tonćika Jarak iz Ministarstva zaštite okoliša.      

Komentirajte prvi

New Report

Close