Građevinci traže istragu protiv suca Kolakušića

Autor: Suzana Varošanec , 25. listopad 2013. u 14:00
Mislav Kolakušić/Jurica Galoić/PIXSELL

Sudac Mislav Kolakušić optužen da odugovlači s predstečajnom nagodbom s ciljem slanja Industrogradnje u stečaj.

Industrogradnja grupa zatražila je od Ministarstva pravosuđa zaštitu zbog "namjernog" odugovlačenja sklapanja predstečajne nagodbe i hotimičnog guranja tvrtke u stečaj.

Njezin predsjednik Uprave Adam H. Teeger u svojem dopisu, iznoseći pritužbe na suca Mislava Kolakušića u tom predstečajnom predmetu, moli ministra pravosuđa Orsata Miljenića da poduzme hitne mjere kako bi se osigurala zakonitost postupanja prema toj tvrtki, ali i daleko više od toga. Dopis je zapravo otvoreni poziv na pokretanje kaznenog postupka protiv navedenog suca zbog sumnji u nezakonite radnje, o čemu je izviješteno Državno odvjetništvo, i to nakon što je predmet iz Fine prešao u sudsku nadležnost radi zakazivanja ročišta za sklapanje nagodbe. Iz Industrogradnje tako iznose kako su "od treće osobe, samo nekoliko dana nakon urudžbiranja spisa, saznali da je sudac izjavio da "predmet neće proći", ali da "postoji mogućnost dogovora".

To, pak, stoji u dopisu uz konstataciju da su problemi za Industrogardnju u predstčejanoj nagodbi počeli s početkom sudskog postupka. No, cijeli slučaj je pred raspletom. S jedne strane, Visoki trgovački sud zatražio je od predsjednice zagrebačkog Trgovačkog suda Nade Nakić Plevko da temeljem Zakona o sudovima i Sudskog poslovnika izvrši kontrolu obavljanja sudačkih poslova suca Kolakušića u konkretnom predmetu. S druge strane, u slučajevima povezanih tvrtki Industrogradnja nekretnina i I Grupe, gdje se zastalo s postupanjem dok se ne riješi nagodba za Industrogradnju, dva različita žalbena vijeća Visokog trgovačkog suda prihvatila su žalbu tih dužnika. Naime, drugostupanjski suci smatraju da ispitavanjem sadržaja predstečajne nagodbe, prvostupanjski sud prekoračuje svoja ovlaštenja propisana odredbama Zakona. Visoki trgovački sud odredio je nadzor zbog sumnji u moguće neuredno obavljanje poslova suca Mislava Kolakušića temeljem predstavke tvrtkinog odvjetnika Zorana Vujasina.

On se požalio na dvije stvari: da je sudac Kolakušić bez ikakave zakonske osnove izdvajao dijelove spisa koji se u cijelosti morao dostaviti drugostupanjskom sudu u žalbenom postupku, te da nije dostavio sve žalbe koje postoje. Naime, taj predstečajni predmet trenutačno se nalazi na žalbenom sudu, ali, što je bizarno, među spisima nema glavne žalbe dužnika jer nije niti proslijeđena na Visoki trgovački sud. Nedostavljena žalba sadrži tri zahtjeva: da žalbeni sud ukine rješenje suca Kolakušića u kojem ovaj tvrdi da je žalba predana izvan roka te da se slučaj odmah riješi po predstečajnom zakonu. U trećem zahtjevu Industrogradnja traži da ovaj predmet u rad dobije drugi prvostupanjski sudac.  Industrogradnja je saznala da Visoki trgovački sud ima njezin krnji predmet tako što je zatražila kopiranje spisa. Pokazalo se tako da je sudac Kolakušić na višu sudsku instancu dostavio kopije samo sedam stranica spisa koji ima gotovo 900 stranica, a da cijeli spis u originalu i dalje drži u svojoj referadi.

Nadalje, uspostavilo se da je na žalbeni sud stigla samo dopunska žalba u kojoj se isključvo prigovora na postupanje suca Kolakušića. Prva žalba kojom tvrtka dokazuje da se po zakonu mora sklopiti izglasana nagodba odbačena je jer je sudac odlučio da je podnešena izvan roka. Takvo rješenje ostavljeno je zaključano u referadi suca koji je otišao na godišnji odmor. U Industrogradnji tvrde da zbog odugovlačenja s nagodbom ta tvrtka i njezini vjerovnici dnevno trpe štetu od oko milijun kuna. O cijelom slučaju, kako doznajemo, obviješteno je i Veleposlanstvo Nizozemske u RH. Naime, najveći dioničar je nizozemska tvrtka Aglaia kojom upravlja englesko društvo za upravljanje fondovima Ethemba Capital.

Komentari (9)
Pogledajte sve

Kamo srece da je vise ovakvih sudaca bilo u posljednjih 20 godina. Za kriminal bi se robijalo,a firme se ne bi devastirale i dovele u predstecaje i bezizlazne situacije u kojima su danas. DIOKi(Robert Jezic),DLKV(Milicic,Tipuric,Skansi,Belamaric & Co),INDG(Galinec),Konstruktor(Zderic),IGH(Radic)… nastavite niz.

Tko sve kod nas moze biti sudac….

Isto tako Kalmeta prica da ce tuziti sindikalistu Stanica.
Za razliku, od ovih lopuza, gdje je Bajic na njihovoj strani, kod Kalmeze je druga prica.
Kad ovi sidju sa vlasti bit ce ih Remetinec pun.
Lako se Bajic okrene kad treba sacuvati svoju balkansku guzu.

Šljamersko senzacionalistički, tendenciozno diletantistički, kvazi novinarski dirigirani pokušaj pružanja podrške šačici lopova i šljama hrvatskog društva osuječenog u pljačci… Jadno…

New Report

Close