Građevinarima stručni skup luksuz

Autor: Poslovni dnevnik , 19. studeni 2014. u 13:35
Posao samo na gradilištima koja se financiraju iz fondova EU/Ivo Čagalj/PIXSELL

Građevinski inženjeri upozorili su na krizu građevinske operative.

Već sam dolazak na ovakve skupove građevinarima je postao luksuz.

Građevinarstvo tone, sve je manje velikih projekata, a sve više nesnalaženja na domaćem i regionalnom tržištu, o udaljenijim se tržištima i ne razmišlja. Istaknuo je to glavni urednik časopisa Građevinar Stjepan Lakušić na otvorenju Hrvatskoga graditeljskog foruma, u organizaciji Hrvatskog saveza građevinskih inženjera, u Zagrebu. U ne baš optimističnom ozračju građevinski inženjeri upozorili su na krizu građevinske operative zbog izostanka investicija.

Država čini što može kako bi potaknula građevinarstvo, rekao je zamjenik ministrice graditeljstva Željko Uhlir navodeći da su donesena četiri nova zakona: o gradnji, prostornom uređenju, građevinskoj inspekciji i legalizaciji. Ti su propisi, pored drugih aktivnosti države, pridonijeli skraćivanju vremena za izdavanja dozvola za građenje s 317 na prosječnih 30 dana, a to je poguralo Hrvatsku na ljestvici Doing Business, napomenuo je. Putem novoga informacijskoga sustava bolje se upravlja prostorom, a radi se i na strategiji prostornog razvoja i državnom prostornom planu, prema kojem bi se investitori i građevinari trebali orijentirati, rekao je Uhlir. Posla za građevinare, istaknuo je Uhlir, moralo bi biti i na gradilištima financiranim iz fondova EU. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Poljoprivreda je “ubijena” još za druga Tita, industrija raspadom “trećeg” bloka, građevinu uništavamo sustavno i uskoro za “mali mostić” će nam valjda trebati Rumunji…

New Report

Close