Građevinari prigrlili predstečajne nagodbe

Autor: Darko Bičak , 07. siječanj 2013. u 14:31
U građevinarstvu nema posla za postojećih 114 tisuća ljudi/PIX

Barem 15 građevinskih tvrtki upustilo se u proces predstečajnih nagodbi. Nekonkurentne tvrtke ne može spasiti niti privremena zaštita od vjerovnika.

Barem 15 građevinskih tvrtki upustilo se u proces predstečajnih nagodbi.

Od većih igrača u tom biznisu – Dalekovod i Industrogradnja krenuli su u taj postupak, dok su dvije tvrtke iz IGH grupe, Geotehnika inženjering i Sportski grad, tek podnijele zahtjeve. Iako mnogi od njih u nagodbi, koja im na određeno vrijeme omogućuje odblokadu računa i zaštitu od vjerovnika, vide spas, stručnjaci upozoravaju da to nije nužno tako. "Radi se o privremenoj mjeri koja može pomoći samo tvrtkama koje imaju proizvod i tržište, a u nevolji su se našle stjecajem okolnosti – propašću projekta, nelikvidnošću… Dalekovod je primjer tvrtke koja ima ljude, znanje i tržište. Potrebno joj je restrukturiranje, no siguran sam da se može izvući iz krize.

Za većinu ostalih tvrtki koje se nalaze u tom društvu, nisam siguran kako će završiti", kaže Zdenko Karakaš, direktor Udruge poslodavaca u graditeljstvu Hrvatske. On smatra da je normalno da neuspješne tvrtke odlaze u likvidaciju jer one lošim poslovnim modelom i dampinškim cijenama ugrožavaju čitav sektor. Dodaje i da je nerealno očekivati da ćemo imati 114 tisuća radnika u građevini ako tržišna logika kaže da bi ih trebalo biti 70-75 tisuća. Sličnog mišljenja je i Šime Guzić, savjetnik u RRiF-u koji kaže da predstečajna nagodba daje dužnicima samo predah od pritiska vjerovnika, a ne rješava problem. 

Komentirajte prvi

New Report

Close