Građevinari i inženjeri traže ukidanje monopola IGH

Autor: Ivan Pandžić , 01. lipanj 2010. u 22:00

Strukovne udruge traže hitno osnivanje nezavisnog tijela za kontrolu i certificiranje u građevinarstvu jer smatraju da ne može privatna tvrtka raditi posao države

Hrvatska komora inženjera građevinarstva (HKIG) i Udruga poslodavaca u graditeljstvu HUP-a ustali su protiv ovlasti Instituta IGH i traže da se uvede nezavisno državno tijelo koje bi izdavalo certifikate za građevinske proizvode i sustave.

Na skupu HKIG-a, koji će se sredinom mjeseca održati u Opatiji, dr. Želimir Šimunić s Građevinskog fakulteta u Zagrebu predložit će osnivanje nezavisnog instituta koji bi u ime države kontrolirao proizvode i izdavao certifikate. Kako smo pisali, IGH obavlja gotovo sve certificiranje proizvoda i sustava i zakon je omogućio da to ponovno radi iako neka tvrtka ima sve usklađeno s europskim normama. Iz toga mu stiže velik dio prihoda, pogotovo jer sam obavlja i nadzor nad izvođenjem radova. “IGH je važna institucija u Hrvatskoj, ali oni jednostavno ne mogu sve raditi jer su u sukobu interesa. Ne može jedna privatna tvrtka obavljati nadzor nad istim proizvodom i sustavom koji je certificirala i još ostvarivati prihod od oba posla”, kaže Šimunić.

Izdavanje certifikata
Nezavisni državni institut bio bi sastavljen od stručnjaka po područjima. IGH, ali i ostali manji laboratoriji obavljali bi ispitivanja materijala i sustava, ali bi ovlast za izdavanje certifikata imao samo institut. On bi također provodio kontrolu laboratorija i stručnu osposobljenost osoblja u privatnim tvrtkama, nešto što sada nitko ne radi nakon što se jednom izda rješenje. Cijene za certificiranje bile bi ujednačene i bilo bi propisano u kojem okviru se može provesti ispitivanje, kaže Šimunić. Tako se ne bi narušili tržišni principi i ostavio bi se prostor za privatne tvrtke, ali opet ne bi jedna imala gotovo pa monopol u formiranju cijena. Osim toga nezavisni institut bi se bavio i prijevodom i usklađivanjem normi.“Kada uđemo u Europsku uniju, morat ćemo imati takvo tijelo”, kaže Šimunić. Tada više tvrtke u Hrvatskoj neće morati plaćati dodatna usklađivanja iako imaju europske certifikate.

Ignorirana inicijativa
Ideja je postojala i prije jer je i Zdenko Karakaš, predsjednik Udruge poslodavaca u graditeljstvu, već prije tri godine u intervjuu u Poslovnom dnevniku upozorio na sukob interesa IGH. “Tada se nije ništa dogodilo, ali sada postoji kritična masa i izgleda da je vrijeme sazrelo. Nužno je razdvojiti stvari i ne može dioničko društvo imati ovlasti države”, kaže Karakaš. Komora inženjera i njezin predsjednik Zvonimir Sever u potpunosti podržavaju Šimunićevu inicijativu te kažu da je struka nezadovoljna sadašnjim sustavom. “Moramo imati nezavisno državno tijelo koje se brine o propisima, a ne izražava partikularne interese kompanija. Takvo tijelo bi, prema uzoru na europske zemlje, štitilo i javni interes i interes struke”, zaključuje Zvonimir Sever. Novi institut bi vjerojatno bio osnovan u okviru Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Europska iskustva

Sve stare članice imaju nezavisne institute
Donedavno su sve stare i nove članice EU imale svoje nezavisne državne institute osim Rumunjske, Malte i Bugarske, koje ih također planiraju uvesti. Takva državna tijela su udružena u Europsku organizaciju za tehnička dopuštenja, s čim se postiže znatno veća odgovornost u donošenju i primjeni normi. Svugdje su instituti osnovani upravo kako bi mogli donositi nepristrane i neovisne odluke te moraju uskladiti interese različitih strana, od kupaca preko proizvođača do investitora. Kroz udrugu se izrađuju smjernice normi i razvoja u građevinarstvu.

IGH je važan, ali ne može sve raditi jer je u sukobu interesa
Ž. Šimunić, Građevinski fakultet

Ne može dioničko društvo imati ovlasti države
Z. Karakaš, Udruga poslodavaca u graditeljstvu

Treba nam nezavisno državno tijelo koje se brine o propisima
Z. Sever, Hrvatska komora inženjera

Komentari (4)
Pogledajte sve

Povjest treba učiti kako se ne bi ponavljale pogreške.
Nekada su postojali instituti gdje se za potrebe određene grane koristilo već renomirane stručnjake, uglavnom fakultetsko osoblje, koji su titule stjecali kroz rad na takvim institutima. Na institutima se obavljao znanstveno istraživački rad, a koji je država besplatno koristila za opći boljitak.
IGH je kratica od Institut građevinarstva hrvatske koji je u famoznoj eri privatizacije – privatiziran.
Dakle, ova zemlja je imala taj institut ali je privatizian kao i npr. Institut za oplemenjivanje bilja.

sam prijedlog je u redu, ali praktična primjena je neizvodiva – igh je paradržavna institucija, gdje uska grupa ubire ogromne profite pod zaštitom države, gušeći razvoj bilo kakvih normalnih odnosu u građevinarstvu.

jedino rješenje je ukidanje igh.

Ma da pa puno je inteligentnije da to i dalje radi IGH, neka umu još kojih par stotina milijuna…. jedino oslobođenje ove Države bit će kada takvi budu visjeli na Trgu Bana J.J. jedino tada!

To bi značilo još dvjestotinjak lezilebaroša na državni račun. Puno korisnije za sve građevinare bilo bi ukinuti komoru koja ionako ništa ne radi, a košta.

New Report

Close