Građevinari će imati više posla, ali i stranih rivala

Autor: Poslovni dnevnik , 30. ožujak 2017. u 21:59
Napokon porastao BDV sektora/K. Š. F./PIXSELL

Analiza Hrvatske gospodarske komore najavljuje nastavak oporavka, ali i upozorava na nužne prilagodbe.

Bit će više poslova za hrvatski građevinski sektor, ali će se on organizacijski i tehnološki trebati prilagoditi izmijenjenoj strukturi radova, riješiti pitanje nedostatka dijela radnika određenih struka i kvalifikacija te pronaći odgovore na sve snažniji pritisak inozemne konkurencije na domaćem tržištu.

Zaključak je to analize Hrvatske gospodarske komore "Građevinarstvo u 2016." u kojoj, temeljen pozitivnih pokazatelja ove gospodarske grane u protekloj godini, i za ovu najavljuje nastavak povoljnijih trendova. U 2016. u građevinarstvu su, vele, ostvareni pozitivni pomaci, pri čemu je prvi put nakon 2008. zabilježen porast bruto dodane vrijednosti, fizičkog obujma i vrijednosti građevinskih radova, dok je prvi put nakon 2005. porastao broj izdanih građevinskih dozvola, kao i rast bruto dodane vrijednosti (BDV) sektora, koja je lani dosegnula 14,9 milijardi kuna – 2,7 posto više nego u 2015. godini.

"U 2016. je zabilježen je i rast indeksa fizičkog obujma građevinskih radova za 2,9 posto, što predstavlja prvi plus nakon 2008. Vrijednost građevinskih radova obavljenih s vlastitim radnicima iznosila je lani 14 milijardi kuna, što je 4,7 posto više nego prethodne godine. Snažan rast broja izdanih građevinskih dozvola (26,7 posto) rezultat je probuđenog poslovnog, a stoga i investicijskog optimizma pri ubrzanju gospodarskog rasta i mogućnosti korištenja visokog iznosa raspoloživih sredstava iz fondova EU", navodi se u analizi.

Direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK-a Zvonimir Savić očekuje nastavak uzlazne faze gospodarskog ciklusa, što će, kaže, uz postojanje raspoloživih sredstava fondova EU-a, poduprijeti realizaciju investicijskih programa i daljnji oporavak građevinskog sektora u Hrvatskoj. 

Komentirajte prvi

New Report

Close