‘Građevinari bi se i mogli oporaviti, trgovci vrlo teško’

Autor: Poslovni dnevnik , 26. studeni 2014. u 21:59
Boris Vukelić, Ceh trgovine HOK-a (Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)

Od početka krize 2008. do danas izgubljeno je 5770 trgovačkih obrta ili između 15 i 20 tisuća radnih mjesta.

Od početka krize 2008. do danas izgubljeno je 5770 trgovačkih obrta ili između 15 i 20 tisuća radnih mjesta. To potvrđuje tezu da su u krizi najviše pogođeni građevinari i trgovci. Kod građevinara se može očekivati oporavak, kod trgovaca vrlo teško.

Istaknuo je to predsjednik Ceha trgovine Hrvatske obrtničke komore (HOK) Boris Vukelić najavljujući u srijedu 9. susret trgovaca HOK-a, koji će se održati u Zagrebu 3. prosinca. Razvoj i napredak male trgovine, uklanjanje međusobno suprotstavljenih  i nepotrebnih propisa, prakse u nadzoru trgovačke djelatnosti, promjene nakon ulaska u Europsku uniju, prava i obveze u zaštiti potrošača, samo su neke od tema.

Skup će biti podijeljen na dva panela – na prvom će biti govora o zakonodavstvu koje ometa poslovanje u trgovini, a na drugom o novim tehnologijama, e-poslovanju te načinima unaprjeđenja male trgovine.

Boris Vukelić smatra kako je udruživanje jedna od opcija za male trgovce, druga mogućnost je specijalizacija, iako je to, kako je rekao, u sadašnjim uvjetima kupovne moći dosta teško, jer su takve trgovine po definiciji skuplje od ovih drugih.

“Važno je investirati u znanje i u objekte. Ako su objekti zapušteni, propadat će brže, ako trgovac nema znanja, drži pogrešnu robu, ne zna jezike, a radi u turističkom kraju, nije informatički pismen, onda će mu svakako biti teže”, istaknuo je Vukelić te dodao kako nešto mogu učiniti sami, a nešto očekuju i od države.

Komentirajte prvi

New Report

Close