Građevina rasla 4,8%, privatna ulaganja ‘dižu’ visokogradnju

Autor: Suzana Varošanec , 27. veljača 2019. u 22:00
Zadnji lanjski mjesec donio je ukupan rast sektora od 2,6 posto u odnosu na prosinac 2017./ Boris Ščitar/VL/PIXSELL

‘Velik broj novogradnji djelovati će stabilizirajuće na cijene koje su dosta narasle u posljednje vrijeme’.

Visoki godišnji pad radova na ostalim građevinama od 8,6% ostvaren u prvom kvartalu 2018. postupno je smanjivan u narednim tromjesečjima, da bi u četvrtom prešao u rast od 2%.

To upućuje na postupno dinamiziranje radova u niskogradnji, za čiji je veći skok ključno jačanje investicijskih aktivnosti. Uz te naznake smanjivanja strukturne neusklađenosti između rasta aktivnosti u visokogradnji i niskogradnji, iz Državnog zavoda za statistiku objavljen je podatak o rastu ukupnog obujma građevinskih aktivnosti u prosincu za 2,6% u odnosu na isti mjesec 2017. Također, to prati izračun Hrvatske gospodarske komore koja je objavila da je obujam građevinskih radova u prošloj godini u cjelini porastao za 4,8%. 

Europska slika
Prosječan rast ostvaren u EU prema zasad raspoloživim podacima za 21 zemlju u 2018., navode, iznosi 2%, s tim da je dvoznamenkast rast zabilježen u Mađarskoj (+22,2%), Latviji (+21,8%), Sloveniji (+19,8%), Poljskoj (+19,3%), Estoniji (+18,1%) i Litvi (+13,7%)).  Visok rast građevinske aktivnosti u visokogradnji u Hrvatskoj joj je lani osigurao povijesno najviši udjel, jer su građevinski radovi na zgradama činili gotovo 52% ukupne građevinske aktivnosti u 2018.

Zamjećuje se i oporavak investicijske aktivnosti koji je rezultirao rastom građevinske aktivnosti na novogradnjama. Njihov je udjel lani iznosio blizu 56%, odnosno prema Komori najviše od 2011.   "Izašli smo iz krize i tržište nekretnina se oporavilo te je krenuo novi građevinski ciklus potaknut privatnim investicijama", komentirao je dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK Boro Vujović, ujedno vlasnik Operete dodajući da se povlači novac iz EU fondova za energetsku učinkovitost, no i da sve veći problem postaje građevinska operativa.

Velik raskorak
Po njegovim riječima, ovaj trend će se nastaviti, ali uz oprez investitora da će velik broj novogradnji djelovati stabilizirajuće na cijene koje su dosta narasle u posljednje vrijeme.

Razine građevinske aktivnosti u EU 28, u odnosu na one pretkrizne 2008., u prosjeku su niže  5,7%, ali je već 12 članica doseglo ili prešlo pretkriznu razinu. U RH je ta razina još niža, cca 42%. U Komori očekuju da će realizacija većih infrastrukturnih projekata dovesti do dinamiziranja radova na ostalim građevinama.

Komentirajte prvi

New Report

Close