Gradske tvrtke: Ivkomova cijena plina treća najniža u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 26. ožujak 2015. u 10:54
Foto: http://www.ivanec.hr

Nezaobilazna je pritom i problematika vezana uz pravila kupovine plina na tržištu, pri čemu tvrtka u srpnju tekuće godine unaprijed mora kupovati plin za plinsku godinu koja počinje 1. listopada tekuće i završava 30. rujna sljedeće kalendarske godine.

Poznato je da je slijedom zakonskih odredbi kojima distribucija plina nije definirana kao komunalna djelatnost, Ivkom plin morao biti izdvojen iz sastava matične tvrtke Ivkom d.d. te otad posluje kao trgovačko društvo u 100 – postotnom vlasništvu Ivkoma d.d. Tvrtka posluje kao energetski subjekt koji obavlja djelatnost distribucije i opskrbe plinom na području grada Ivanca, općine Klenovnik te triju naselja na području grada Novog Marofa. Na tim je područjima lani distribuirano 5,2 milijuna prostornih metara plina, što je manje u odnosu na „zlatne“ godine, kada je potrošnja bila znatno veća.

Razlozi smanjenja potrošnje plina leže u krizi koja se drastično odrazila na gospodarske aktivnosti i koja je ujedno, zbog pada kupovne moći, prouzročila povratak dijela kućanstava na klasično grijanje drvom.

-K tomu, 2014. godina bila je klimatološki najtoplija u povijesti mjerenja temperature što je dodatno pridonijelo smanjenju potrošnje, pa je lani utrošeno oko 23 posto manje plina nego u 2013. Unatoč tomu, Ivkom plin je 2014. završio u plusu i to zahvaljujući racionalnom poslovanju i zalaganju svih djelatnika – kaže dipl. ing. Darko Putar, direktor Ivkom plina. Napominje pritom da se opskrba kućanstava plinom odvija po reguliranim uvjetima, a krajnju cijenu do 31. ožujka 2017. godine određuje HERA, dok se opskrba plinom za pravne subjekte obavlja po tržišnim uvjetima.

– Od ukupno 35 opskrbljivača plinom u Hrvatskoj, naša cijena plina za kućanstva je treća najniža u državi i iznosi 0,3055 kn/kWh bez PDV-a (2,83 kn/m³ bez PDV-a za plin osnovne ogrjevne vrijednosti) za najčešći tarifni model TM2. Očitanja plinomjera i obračune provodimo dva puta godišnje za kućanstva, a za pravne osobe imamo mjesečna očitanja. Uz sve poteškoće, mislim da i naši kupci mogu posvjedočiti da se naplata potraživanja temelji na partnerskom odnosu i međusobnom razumijevanju – tvrdi D. Putar.

Nezaobilazna je pritom i problematika vezana uz pravila kupovine plina na tržištu, pri čemu tvrtka u srpnju tekuće godine unaprijed mora kupovati plin za plinsku godinu koja počinje 1. listopada tekuće i završava 30. rujna sljedeće kalendarske godine. A to je, u pogledu planiranih količina plina i opasnosti od plaćanja penala, krajnje neizvjesno i nesigurno u uvjetima kada posluje s temperaturno ovisnim potrošačima. Budući da su takva pravila poslovanja vrlo rizična, poslovodstvu Ivkom plin ne ostaje drugo nego dnevno praćenje potrošnje kao preduvjeta što preciznijeg planiranja, kao i borba za svakog potrošača.

Nadzor plinskog sustava

Kad je riječ o plinu, u tvrtki napominju da po tom pitanju sigurnosti nikad dosta.

-Održavanjem plinske mreže i pripadajućih objekata postižemo temeljni cilj, a to je sigurna i pouzdana upotreba plina. Osiguran je kontinuiran nadzor cijelog plinskog sustava ispitivanjem podzemnih plinovoda, nadzorom kritičnih mjesta plinovoda na nepropusnost te nadzorom nadzemnih instalacija (priključaka, instalacija unutar objekta i trošila). Prema našem terminskom planu, sve plinovode i priključke ispitujemo jednom godišnje, dok su kritična mjesta plinskog sustava pod stalnim nadzorom – naglašava D. Putar i dodaje da su, zahvaljujući takvoj preventivi i najsuvremenijim mjernim uređajima, gubici plina u mreži izuzetno mali.

S obzirom na ukupno dobro stanje plinske mreže, u predstojećem razdoblju ne planira se značajnija zamjena postojećeg cjevovoda, osim zamjene čeličnih cijevi u ulicama u kojima je planirana njihova rekonstrukcija.

250 kilometara plinovoda

Tvrtka upravlja plinskom razvodnom mrežom dugom 164 kilometara, a kada se tomu pribroje i priključci, ukupna duljina penje se na oko 250 kilometara plinovoda. Samo u užem centru Ivanca položeno je oko osam kilometara čeličnih cijevi, dok su svi ostali plinovodi polietilenski, pogonskog tlaka 3 bara. Preko Ivkomova distribucijskog sustava plinom se opskrbljuje 3.400 potrošača plina, od koji su 200 pravne osobe. U tvrtki naglašavaju da sustav ima dobre razvojne pretpostavke za priključivanje novih zainteresiranih korisnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close