Gradska skupština dala suglasnost za izdvajanje ZET-a iz Holdinga

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. travanj 2014. u 13:21
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Zagrebačka Gradska skupština s 24 glasa za i 13 suzdržanih danas je dala prethodnu suglasnost na izdvajanje ZET-a iz Zagrebačkog holdinga

Zagrebačka Gradska skupština s 24 glasa za i 13 suzdržanih danas je dala prethodnu suglasnost na izdvajanje ZET-a iz Zagrebačkog holdinga, no i SDP i HDZ upozorili su da, osim vizije, nema detaljnih planova i analiza o budućim poslovnim rezultatima.

Skupština je ranije dala prethodnu suglasnost na izdvajanje 14 podružnica iz ZG Holdinga, dosad su izdvojene četiri, a od danas je i gradskom javnom prijevozniku otvoren put da postane društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.).

"To je prvi formalno-pravni korak u izdvajanju podružnica iz Holdinga, no nedostaju planovi i analize rada svih podružnica koje su se do sada izdvojile i što će se dogoditi s ostatkom Holdinga", upozorio je Ćazim Kardašević (SDP).

Dodao je kako očekuju u ZET-u veće mogućnosti i odgovornost u poslovanju, racionalizaciju troškova, efikasniju unutarnju organizaciju i čiste račune s osnove subvencije Grada Zagreba koje godišnje iznose 750 milijuna kuna.

S tim se složio i HDZ-ov zastupnik Andrija Mikulić.

"Sve ide parcijalno i na kapaljku. Nema ni kratkoročnih ni dugoročnih ciljeva", rekao je Mikulić podsjećajući kako su u Holdingu obećavali drugačije "čim ga preuzmu drugi ljudi" i tvrdili da znaju što i kako. "Od toga nema ništa", dodao je i poručio: "Znajte da društva bez imovine i kapitala ne opstaju".

Njegov stranački kolega Zoran Piličić napomenuo je da svatko može imati viziju razvoja ZET-a kao tvrtke koja pruža učinkovit i kvalitetan javni prijevoz na zadovoljstvo građana – no treba imati i detaljne planove.

"Kako će se Holding odnositi prema ZET-u d.o.o. i hoće li imati kakve ingerencije – mi to ne znamo", upozoravaju HDZ-ovci.

Tomislav Stojak (HNS) podsjetio je kako je i prije 10 godina bilo uvjeravanja da je osnivanje ZG Holdinga ispravna odluka, a sada se tvrdi da je ispravno izdvojiti podružnice.

"Zašto bi davao placet, ako nemam pokazatelje da je to ispravno", upitao je.

Nestranački zastupnik Vladimir Ferdelji "branio" je prijedlog zaključka o davanju prethodne suglasnosti ZG Holdingu za pokretanje postupka statusne promjene ZET-a i osnivanje d.o.o.

"Uprava ima vizije, ali ne i konačno rješenje, a tijekom dva mjeseca i to će se riješiti", rekao je i naglasio da se s izdvajanjem ZET-a iz Holdinga složio i najveći sindikat u ZET-u, sindikat vozača.

Napominje i kako je nemoguće napraviti jedinstveni plan restrukturiranja jer svako društvo ima svoje probleme. "Svako društvo bit će zasebna cjelina ako ozbiljno želimo restrukturirati", zaključio je Ferdelji.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Izdvajanje ZET-a iz ZGH-a radi njegova restrukturiranja i transparentnoga poslovanja moglo bi donijeti na vidjelo neke nezgodne pojedinosti u pogledu konkurentnosti i isplativosti pojedinih linija, kako se to već dogodilo u slučaju HŽ Carga i HŽ Putničkoga prometa.

New Report

Close