Gradonačelnik na Peristilu otvorio „Dane Dioklecijana“

Foto: Grad Split Foto: Grad Split

Brojne građane i turiste okupljene na Peristili pozdravili su i predstavnici Županije splitsko-dalmatinske, Hrvatske turističke zajednice, te Ministarstva turizma RH.

Uz stražu rimskih pretorijanaca i gromoglasne fanfare, Dane Dioklecijana koji se održavaju dvanaestu godinu za redom svečano je otvorio večeras na Peristilu gradonačelnik Grada Splita Ivo Baldasar.

„Neka sa ovog drevnog trga  u svijet krene slika što Splićani i Splićanke, odnosno Rimljani i Rimljanke znaju. Uživajte  u ceremoniji i proslavi, te proglašavam Dane Dioklecijana otvorenima“, kazao je gradonačelnik.
Prije ceremonije svečanoga otvaranja priredbe, car Dioklecijan, kojeg je i ove godine utjelovio glumac Robert Kurbaša, uz pratnju pjevačice Severine koja je, pak, utjelovila Prisku, obišao je na kočiji svoju palaču i na Peristilu se obratio svojim 'podanicima' u togama.

Zahvalio se gradonačelniku Baldasaru što mu je na nekoliko dana predao grad. „Ne mijenjajte povijest rušeći oko sebe. Zapisujte povijest gradeći oko sebe i u sebi. Otvorite širom vrata moje palače svim dobronamjernim putnicima ma koje vjere bili. Ove dane neka nema recesije. Nitko ne smije patit! Umjesto gradskog vijeća, Senat i rimski narod vladat će gradom. Bit će samo jedan zakon: kruha i igara!
Najbolji rimski kuvari neka priprave delicije, a medovina neka se toči na tolitre!“, zapovjedio je rimski car.
I careva supruga Priska se obratila svom puku: „Ponosna sam što sam dite ovoga grada. Evo me među vama, danas kao carica, ali uvik ka dite ovoga grada“.

Brojne građane i turiste okupljene na Peristili pozdravili su i predstavnici Županije splitsko-dalmatinske, Hrvatske turističke zajednice, te Ministarstva turizma RH. Najveća atrakcija noći zasigurno su bili pretorijanci i gladijatori, a veliku pozornost i ove godine privukla je Dioklecijanova večera koja se održavala u Podrumima. Dok je Dioklecijan pomno promatrao okupljeni puk, pretorijanci i gladijatori su, po carevoj naredbi, izveli nekoliko borbenih formacija i demonstrirali umijeće mačevanja i borbe.

Uz bogat program na više gradskih lokacija, tradicionalna kostimirana glazbeno-zabavna manifestacija „Dani Dioklecijan“ ponovo je oživjela vrijeme prije 17 stoljeća kada je palačom koračao slavni rimski car.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!