Gradonačelnik Dubrovnika: Zatvaranje žičare je najbolja reklama za Hrvatsku

Autor: Poslovni.hr/H , 25. travanj 2019. u 13:07
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković izjavio je u četvrtak kako je zatvaranje dubrovačke žičare dokaz djelovanja pravne države, dodavši kako nitko u Dubrovniku ne može raditi što ga je volja, nego treba poštivati hrvatske zakone.

Franković je ustvrdio da zatvaranje žičare nije loša reklama za Hrvatsku, već najbolja, jer se šalje poruka investitorima da su poželjni, ali moraju poštivati zakon.

Podsjetio je da žičara u vlasništvu Excelsa nekretnina bez koncesije radi od 2011. godine, pa je gradska uprava odlučila tome stati na kraj.

"Ovo je samo jedan od procesa, a ne konačno rješenje. Konačno rješenje je plaćanje duga iz prošlosti i potpisivanje novog koncesijskog ugovora", poručio je Franković.

Odbacio je izjavu Excelsa nekretnina kako su zatvaranjem žičare "svi na gubitku" rekavši da su na gubitku Excelsa nekretnine, a o ostali su "na čekanju dobitka". Kad Excelsa nekretnine potpišu ugovor, svi će biti na dobitku.

"Vjerujem da im je došlo do pameti da nisu poslovali po zakonu. Prema informaciji iz DORH-a, oni bi uskoro trebali platiti dugove iz proteklih godina i potpisati novi koncesijski ugovor", kaže Franković koji se nada da žičara neće biti zatvorena dulje od mjesec dana.

Žičara će raditi, gosti će biti zadovoljni, a građani će imati kvalitetnije ispunjen proračun, zaključio je Franković.

Naplata 30 milijuna kuna u idućih mjesec dana

Grad Dubrovnik od Excelsa nekretnina potražuje oko 30 milijuna kuna s kamatama, što Franković očekuje da će biti naplaćeno u idućih mjesec dana, dok bi godišnji prihod žičare trebao biti oko deset milijuna kuna.

U ranijem priopćenju za javnost direktor Excelsa nekretnina Anto Rusković izrazio je razočarenje što je žičara zatvorena nakon što su, tvrdi, devet godina od države i Grada Dubrovnika čekali na dobivanje koncesije.

"Ova odluka ugrozit će mnoga radna mjesta u tvrtki Excelsa nekretnine i kod njezinih 343 poslovna partnera, od kojih je 130 iz Dubrovnika. Štetu će trpjeti više od 1400 dioničara Excelsa nekretnina, među kojima ih je više od 300 iz Dubrovnika", istaknuto je u objavi tvrtke.

Štetu će, dodaje se, također osjetiti i država, grad i građani, a državni proračun ostat će bez poreznih prihoda, Grad Dubrovnik neće ostvarivati prihode od koncesije, a građani, koji žičaru koriste po povlaštenim cijenama, i turisti ostat će bez najjednostavnijega pristupa Srđu.

Također, ustvrdio je Rusković, očekivano će pasti broj posjetitelja Muzeja Domovinskog rata na Srđu, koji je u vlasništvu grada, a gosti Dubrovnika neće moći uživati u jednoj od najvećih dubrovačkih atrakcija.

Rusković smatra kako je potpuno nepotrebna i nesvrhovita šteta koja će nastati zbog zatvaranja žičare jer je u tijeku postupak usuglašavanja nagodbe između DORH-a, Grada Dubrovnika i Excelsa nekretnina, po kojoj bi se stekli uvjeti za potpisivanje ugovora o koncesiji, a zatvaranje žičare, siguran je, neće ubrzati taj postupak.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kaj su prestali “kitit” uhljebe? To je stvarno nedopustivo!

New Report

Close