Gradnjom zgrade u zgradi Žužić uništio tržnicu u Velikoj Gorici

Autor: Saša Paparella , 24. veljača 2014. u 11:44
Zvonimir Andabak između zgrade TC-a i platoa na koji su protjerane kumice/P. Glebov/PIXSELL

Usred Tržnog centra iz kojeg je istjerao tržnicu Žužić gradi zgradu koju renta, a zakupci lokala su upropašteni.

Turopoljski tajkun Željko Žužić u središtu Velike Gorice izveo je smion arhitektonski potez i njime uništio egzistenciju desetaka obitelji.

Najprije je iz središnjeg dijela gradskoga Tržnog centra (TC) dao iseliti zelenu i mliječnu tržnicu, što znači da su prodavači izbačeni iz zatvorenog prostora i smješteni na obližnji plato, a u planu je njihovo prebacivanje u jednu pokrajnju ulicu. Potom je unutar TC-a, zaštićenog kulturnog dobra, dao sagraditi još jednu zgradu od 1026 četvornih metara. Time su nastradali i vlasnici poslovnih prostora smještenih na unutrašnjem obodu TC-a. Oni sada, umjesto u zelenu tržnicu, gledaju u vanjske zidove Bille, trgovačkog lanca koji je lani od Žužića unajmio umetnutu zgradu. 

 

70vlasnika

kupilo je 1996. skupe lokale uz tržnicu, koji sada ne vrijede gotovo ništa

Slijepo crijevo
"Žužić nas je satjerao u geto! Ljudi su ulagali svoje životne ušteđevine u kupnju poslovnog prostora, kako bi pokrenuli neki mali, obiteljski biznis. Umjesto da ispred naših lokala prolaze kupci s tržnice, pretvoreni smo u slijepo crijevo, u običan hodnik, pa su nam sada lokali prazni", požalio nam se Zvonimir Andabak, jedan od 70 vlasnika koji su 1996. kupili lokale od Velkoma, komunalne tvrtke u vlasništvu Grada Velike Gorice. "Plaćali smo Velkomu i do devet tisuća DEM po kvadratu, a sada smo se našli u mrtvoj zoni. U našim je lokalima radilo 290 ljudi, gotovo svi su dobili otkaz. A u Billi se zaposlilo možda desetak radnika", dodaje Zdravko Ivanković, još jedan od vlasnika lokala. Velkom je 2000. završio u stečaju.

U studenome 2004. za stečajnog upravitelja dolazi Marinko Paić, koji je prethodno Žužiću prodao Šavrić i petrinjski Finel. Usred ljeta, u kolovozu 2005., Paić za 57,6 milijuna kuna tvrtki Solidum Žužić prodaje Velkom, navodno bez znanja Odbora vjerovnika. Paić Žužiću pritom daje i tabularnu ispravu temeljem koje se Solidum upisuje na niz zajedničkih prostorija, pa postaje većinskim vlasnikom TC-a. Žužić, koji Velkom plaća menadžerskim kreditom Hypo banke, time uz tržnicu dobiva i barem 600 kvadrata zajedničkih dijelova: atomsko sklonište, podzemnu garažu za 150 automobila…, ali i šljunčaru Novo Čiče s pedesetak zaposlenika, koja nastavlja raditi i nakon što joj država oduzme dozvolu za rudarenje. "Samo vrijednost pijeska koji je Žužić izvadio dostiže stotinu milijuna kuna", tvrdi Andabak. 

Beton umjesto svjetla
Bio je to jedinstven slučaj da privatnik kupi komunalnu tvrtku. Tadašnja novoizabrana gradska vlast (SDP-HNS) u posljednji je tren iz stečajne mase spasila vodovodnu mrežu te tužbom na Trgovačkom sudu dovela u pitanje kupoprodaju. Također su ishodili smjenu stečajnog upravitelja, ali i i stečajne sutkinje koja ga je štitila, unatoč optužbama da Paić pogoduje kupcu."Unatoč Paićevim obećanjima, većina vlasnika lokala nije dobila tabularnu ispravu, ni od njega ni od aktualnog stečajnog upravitelja Damira Mikića. Nikada nismo imali svog čovjeka kao predstavnika suvlasnika, pa ne znamo kuda odlazi novac od pričuve, a TC propada", kaže Ivanković. Izgradnjom zgrade Bille TC ostaje bez dnevnoga svjetla, koje je dolazilo kroz stakleni krov iznad iseljene tržnice. Taj je svjetlarnik Žužić pokrio sa 800 kvadratnih metara betonske ploče, a na njoj je htio sagraditi i nove lokale.

Vlasnici su cijeli slučaj proslijedili DORH-u, što je usporilo podizanje zgrade u zgradi, započeto početkom 2012. Kad su se u ljeto 2013. radovi nastavili, došao je nalog građevinske inspekcije da se zgrada sruši. "Mjesecima se ništa nije događalo, a onda je gradnja nastavljena i zgrada je u prosincu 2013. otvorena", razočarano će naši sugovornici. Nije im jasno kako je Žužić za podizanje zgrade u zgradi uspio ishoditi građevinsku dozvolu, koja je postala pravomoćna u samo dva dana. "Sve je to ilegalno, jer naša je građevinska dozvola već konzumirana prilikom gradnje TC-a i ne može se mijenjati bez suglasnosti svih suvlasnika", napominje Andabak. Zbog pogodovanja Žužiću vlasnici lokala lani su podigli kaznenu prijavu protiv Željka Žužića, gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića te protiv stečajnog upravitelja Damira Mikića. 

Iz Velkoma u Velkom
Inače, tvrtka Velkom u stečaju 2006. je promijenila ime u Komunalna infrastruktura i tek je prije nekoliko mjeseci, nakon 13 godina, izašla iz stečaja. Solidum Žužić je pak 2006. osnovao novu tvrtku, nazvao ju Velkom i na nju prebacio prava originalnog Velkoma, pa tako i gospodaranje TC-om i šljunčarom. Potom je Žužić 2010. vlasnička prava prebacio sa Soliduma na sebe osobno. U međuvremenu je, kako tvrdi DORH, svom Solidumu 2007. posudio 3,5 milijuna kuna te kao osiguranje iz svojih tvrtki izvukao imovinu vrijednu 385 milijuna kuna. Među ostalim, zgradu TC-a Velika Gorica. Žužić je zbog svega toga uhićen potkraj 2013. i još je u Remetincu.  

Komentirajte prvi

New Report

Close