Graditelji traže smanjenje PDV-a na građevinske radove prilikom obnove zgrada i kuća

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. travanj 2016. u 10:50
Foto: Gregor Fischer/DPA/PIXSELL

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević je jučer na skupu naglasio kako je potrebno i dalje poticati rad na obnovi, na podizanju energetske učinkovitosti u zgradarstvu, gdje ima posla za obrtnike.

Nedostatak radne snage u građevinskim zanimanjima moguće je smanjiti ako se potakne prekvalifikacija nezaposlenih osoba, prijavljenih na HZZ-u, istaknuto je na 2. Susretu graditelja Hrvatske obrtničke komore i 3. Konferenciju o energetskoj učinkovitosti Hrvatske udruge krovopokrivača, koja se u četvrtak i petak održava u Varaždinskim Toplicama.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević je jučer na skupu naglasio kako je potrebno i dalje poticati rad na obnovi, na podizanju energetske učinkovitosti u zgradarstvu, gdje ima posla za obrtnike.

Ujedno kazao je i kako slijede izmjene Zakona o javnoj nabavi, prema kojima bi se ubuduće birala ekonomski najpovoljnija ponuda, a ne ponuda s najnižom cijenom.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec je naveo kako je, uz kontinuirano smanjenje ekonomske moći velikog broja građana, što je dovelo i do naglog smanjenja potražnje za uslugama u graditeljstvu, niz drugih razloga zbog kojih je graditeljstvo u obrtu te malim i srednjim poduzećima u nepovoljnoj situaciji.

"Politika štednje, problemi nelojalne konkurencije i rada na crno, nelikvidnosti, pravne nesigurnosti i nesigurnosti naplate te damping  cijene u javnoj nabavi elementi su trenutnog okvira u kojemu je doista teško obavljati ovu djelatnost", rekao je  Ranogajec.

Predsjednik Ceha graditelja HOK-a Ivan Kostelac naglasio je kako su obrtnici svjesni mogućnosti koje donosi podizanje energetske učinkovitosti u zgradarstvu. "Svjesni smo da subvencije države neće trajati vječno, stoga se zalažemo za porezne poticaje, tj. za smanjenje PDV-a na građevinske radove kod obnove zgrada i obiteljskih kuća. Na razini EU, mogućnost za smanjenje PDV-a u radno intenzivnim djelatnostima postoji već 7 godina, a zemlje poput Francuske, Nizozemske, Engleske i Irske, uspješno su potaknule svoje graditeljstvo upravo tim mjerama. Štoviše, smanjenje PDV-a na građevinske radove, učinilo je rad na crno manje privlačnim i zemljama koje je provode, ova se mjera višestruko isplatila", istaknuo je Kostelac.

Aktualna problematika, dodao je Kostelac, koja dodatno opterećuje poduzeća i obrtnike svakako je nedostatak obrazovane radne snage, rad na crno i nemogućnost naplate potraživanja.

"Smatramo da je jedini izlaz iz loše situacije u kojoj se našao građevinski sektor u inicijativi javne uprave da učini sve kako bi se povećala investicijska aktivnost privatnog i javnog sektora – kroz veću uključenost u infrastrukturne projekte financirane iz strukturnih fondova, porezne olakšice koje će potaknuti privatni sektor na ulaganja u graditeljstvu te također u intenzivniju edukaciju svih aktera u podizanju energetske učinkovitosti u zgradarstvu", zaključio je Kostelac.

Predsjednik Hrvatske udruge krovopokrivača Vladimir Makoter istaknuo je kako su tesari, krovopokrivači, limari, izolateri, armirači, zidari, fasaderi, izvođači suhe gradnje i svi oni koji sudjeluju u procesu građenja, vrlo bitni kao stručna zanimanja i kako se šira javnost mora osvijestiti o važnosti tih zanimanja.

"Pitam se tko će graditi, tko će obnavljati i na taj način pridonijeti gospodarskom rastu naše zemlje, ako ova zanimanja i dalje budu marginalizirana i budu nestajala?", kazao je Makoter.

Na skupu će biti riječi i o načinima registracije i rada graditeljskih obrta i trgovačkih društava u Sloveniji,  o postupcima alternativnog rješavanja sporova u graditeljstvu, o nedostatku radne snage u sektoru graditeljstva te uključivanju mladih i edukaciji. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

kada su prije desetak godina ostvarivali extra profite i svaka je šuša ulazila u struku nisu imali primjedbi.vraćanje na naj ekonomičniju ponudu vračanje je na lopovluk. znaju se standardi ispod kojih se ne može ići.taj se dio nije nadgledao.netko bi dao najnižu ponudu, dobio posao i u izvođenju radova išao ispod zakonom propisanih standarda.

New Report

Close