‘Gradimo sustav korak po korak, a razgovarat ćemo i o porezu na ostalu imovinu’

Autor: Poslovni.hr , 28. studeni 2012. u 10:48
Slavko Linić (PXL)

Za menadžere u javnom sektoru Linić kaže kako su neefikasni i smatra da su mogli postići više.

Aktualni ministar financija, Slavko Linić, u razgovoru za Globus je otkrio neke od svojih planova te objasnio zašto je sporni porez na nekretnine dobar.

HNS je protiv uvođenja poreza na nekretnine koji je ministar Linić predložio, a on to tumači ovako: "Slavko Linić nije bitan u ovoj priči. Ljudi mogu biti nezadovoljni mnome i evidentno je da su mnogi nesretni zbog mene iz jednostavnog razloga: žele govoriti kako ministri ne provode refome, a u Ministarstvu financija to baš nije slučaj. Ministarstvo financija u ovoj je godini napravilo mnoge promjene, od kojih je većina usmjerena na uvođenje financijske discipline. A to znači da želimo što više lojalne konkurencije na tržištu. Više nije moguće da netko nudi usluge ispod realne cijene zato što ne plaća radnike ili porez, odnosno zato što imaš svog pouzdanika u Vladi ili ministarstvu, poreznoj upravi itd. Takva politika odmah je rezultirala boljom naplatom poreza, većim prihodima…  U ovoj se zemlji počinje ozbiljno shvaćati da su svi dužni plaćati svoje obaveze", rekao je ministar.

Istaknuo je kako ovo nije novi, dodatni porez i nema dodatnih nameta za građane koji žive u svojim nekretninama ili ih iznajmljuju. "Porez samo zamjenjuje komunalnu naknadu i porez na vikendice koji se ukidaju. Dakle, nema dodatnog opterećenje za ljude koji žive u svojim kućama i stanovima. Porez će osjetiti samo oni čija imovina nije u funkciji. Želimo da se što više imovine stavi u funkciju, jer je ima puno neiskorištene, želimo da se ulaže u tehnologije i zapošljavanje ljudi, a ne u imovinu. To su jasne poruke…", istaknuo je Linić u intervjuu za Globus.

Na pitanje zašto porezom nije obuhvaćena sva imovina, s obzirom na to da mnogi imaju bogatstvo u dionicama itd., ministar kaže: "Gradimo sustav korak po korak, razgovarat ćemo i o porezu na ostalu imovinu. Idemo korak po korak, jer ionako imamo velike otpore svakoj promjeni…", rekao je. Istaknuo je kako privatni sektor u ovoj godini nije mogao učiniti ništa po pitanju investicija, a priznao da su precijenjene mogućnosti državnog sektora, no kaže: "Iduće godine i privatni i državni sektor moći će biti okosnica rasta jer smo stvorili pretpostavke za to."

Za menadžere u javnom sektoru kaže kako su neefikasni i smatra da su mogli postići više. Ipak, ne želi se petljati u kadrovsku politiku jer je to posao užeg kabineta. Kao pozitivan primjer navodi HŽ. "HŽ je najrigidniji državni sustav u kojemu je svejedno najviše učinjeno. Sve drugo može biti sramota. Sve ovisi o ljudima, samo o ljudima. Ni jedan direktor javnog poduzeća nije proveo pregovore o granskim kolektivnim ugovorima i prilagodio plaće situaciji u kojoj se nalazi tvrtka. Zašto to nisu radili? Tko ih je sprečavao? Gdje je tu njihova efikasnost?", pita se Linić. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Izgradit ce sustav haracenja i dovesti ga do savrsenstva.

“Iduće godine i privatni i državni sektor moći će biti okosnica rasta jer smo stvorili pretpostavke za to.”

Stvorili ste pretpostavke za kolektivni bankrot

New Report

Close