Grad Zagreb od Voće tražio da vrati poslovne prostore

Autor: Darko Bičak , 23. travanj 2015. u 22:00
N. Voća, bivši šef Agencije za zaštitu prirode/Željko Lukunić/PIXSELL

Preseljenje institucija iz okolišnog sektora bilo nužno.

Preseljenje četiriju institucija iz sektora zaštite okoliša i prirode u novi poslovni prostor u Zagreb Tower sve više dobiva dimenziju političke afere, a smjenom direktora Agencije za zaštitu prirode Nevena Voće te optužbama za malverzacije, koje je u četvrtak iznijela Mirela Holy, u igru su dodani novi ulozi.

No, čini se da pojedini akteri u ovom slučaju, namjerno ili nehotično, prešućuju dio činjenica. Poslovni dnevnik došao je u posjed dokumenta koji pokazuje da je preseljenje institucija iz okolišnog sektora ipak bilo nužno. Naime, u posjedu smo rješenja Grada Zagreba, od 27. svibnja 2013., u kojem se Agenciji za zaštitu okoliša (AZO), kojoj je na čelu bio Voća, nalaže da u roku osam dana vrati gradski poslovni prostor na Trgu maršala Tita 8 u Zagrebu u posjed Gradu. Neslužbeno doznajemo da su Agencija, kao i u nadležno ministarstvo, uspijevali u prethodne dvije godine odgađati deložaciju pozivajući se u molbama na višu društvenu korist te agencije i na neposjedovanje drugog adekvatnog prostora.

No, nakon što je postalo jasno da se Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Agencija za zaštitu okoliša, Državni zavod za zaštitu prirode (DZZP) te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sele s postojećih 11 dislociranih lokacija u jedinstveni poslovni prostor, u Gradu više nisu imali razumijevanja za odgodu deložacije. Slična je situacija bila i s poslovnim prostorom DZZP-a na Mažuranićevu trgu 5, koji je bio u procesu denacionalizacije i za koji je sadašnji vlasnik, grof Jakob Eltz Vukovarski, imao prvostupanjsku presudu u svoju korist. U tom slučaju radilo se o nekoliko mjeseci dok prvostupanjska presuda ne postane potvrđena te prostor bude i fizički predan grofu Eltzu.

Neven Voća potvrdio je da je upoznat s rješenjem o deložaciji Agencije kojoj je donedavno bio na čelu iz prostora na Trgu maršala Tita, no ističe da je konačna odluka o deložaciji od prije nekoliko tjedana dio političkog pritiska zbog njegova odbijanja da se preseli u Zagreb Tower. "Odluka o deložaciji od prije dvije godine je donesena. No, u međuvremenu smo postigli korektni dogovor s Gradom o nastavku korištenja toga prostora, koji je nedavno naprasno raskinut. Imali smo plan u podrumskom dijelu urediti prostor za djecu u kojem bi ona učila o važnosti zaštite prirode", kazao je Voća.  

Komentirajte prvi

New Report

Close