Grad Zadar zapeo na isplati kamate po obveznicama

Autor: Jadranka Dozan , 03. ožujak 2011. u 22:00

Odnosom prema isplati kamate na obveznice Zadar u natječaju za izbor kreditora radi iskupa 18,5 mil. eura duga sigurno neće poboljšati uvjete novog zaduživanja

Iza neupadljive obavijesti naslovljene s “Grad Zadar: Dospijeće kamate na obveznice” Središnje klirinško-depozitarno društvo (SKDD) informiralo je u srijedu investicijsku javnost da nije provelo isplatu kamate dospjele 1. ožujka. Zadarska gradska uprava nije uplatila novac za polugodišnju kamatu vlasnicima obveznica koji su na taj način sufinancirali izgradnju sportskog centra i bazena na Višnjiku.

Ni s jučerašnjim danom na račune investitora kreditora još nije bio stigao novac. Jedan od njih rekao nam je da su u tijeku razgovori o namirenju obveze, odnosno da je Grad uplatio dio novca. Kasnije poslijepodne iz Ureda gradonačelnika Zvonimira Vrančića odgovorili su nam da su tijekom dana u cijelosti uplatili iznos obveze – 3,8 milijuna kuna. “Radi se o kratkoročnom kašnjenju uzrokovanom poteškoćama u likvidnosti. Kako imamo poteškoća u naplati vlastitih potraživanja, tako ih imamo i u isplati obveza”, stoji u njihovu odgovoru. To, međutim, nije baš prihvatljivo objašnjenje. Jednom kad se odluči da se umjesto kod banaka financira vrijednosnim papirima, izlaže se i riziku da tržište kazni neuredno ispunjavanje precizno i unaprijed utvrđenih obveza. Kako su posrijedi obveznice vrijedne 18,5 milijuna eura sa 5,5 posto godišnje kamate i polugodišnjim tempom isplata, sam iznos na kojemu se Zadar spotaknuo nije zapravo velik. No kiks to samo čini većim.

Osim što su gradske vlasti koje upravljaju proračunom nešto manjim od 400 milijuna kuna investitorima poručile da su u problemima, pokazale su i nemar jer datumi dospijeća kamate precizno su utvrđeni još pri izdanju 2004. godine. A sve se to događa samo pola godine prije dospijeća glavnice sedmogodišnjih obveznica početkom rujna. Zbog njihova je refinanciranja Gradsko vijeće u veljači glasovalo o zaduženju u iznosu 139 milijuna kuna za što bi se natječaj trebao zaključiti do rujna. Financijski tim gradonačelnika Vrančića najavio je već okvirni plan vraćanja novoga sedmogodišnjega kredita iz gradskog proračuna: po 15 milijuna kuna u prve dvije godine, potom u iduće dvije godine po 20 milijuna, a u tri preostale po 25 milijuna godišnje. No dosadašnje planiranje i predviđanje očito ne ulijeva baš povjerenje da će tako i biti, a odnosom prema isplati kamate na obveznice Zadar sigurno u natječaju za izbor kreditora neće poboljšati uvjete novog zaduživanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close