Grad Vrbovec kupio prvih 92.000 m2 za poslovnu zonu i doskočio pumpanju cijena

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 22. srpanj 2018. u 22:01
Foto: Željko Hladika / Pixsell

Investitori su dolazili, ali nismo kontrolirali cijenu jer nismo bili vlasnici zemlje, kaže Kralj.

Zahvaljujući investiciji od 4,2 milijuna kuna za zemljište od 92.000 kvadrata, Vrbovec bi uskoro mogao dobiti novu poduzetničku zonu, najavljeno je iz ureda gradonačelnika.

“U posljednjih godinu dana došlo nam je više investitora, no nikome od njih nisam imao što ponuditi. Do jučer nismo ni u jednoj zoni imali vlastite zemlje, a time ni kontrole nad cijenom zemljišta što je bio ozbiljan hendikep. Iako smo obavili razgovore s vlasnicima zemljišta u našim zonama i s nekima od njih dogovorili potencijalne cijene prodaje zemlje, kada bismo investitora uputili prodavateljima, cijena zemljišta bi redovno narasla i investicije bi propale. Sada napokon dolazimo u poziciju da možemo kontrolirati cijenu zemljišta i direktno pregovarati s investitorima oko dolaska u Vrbovec”, kazao je gradonačelnik Denis Kralj.

Konkretno, radi se o zemljištu s pristupnom cestom, vodovodom i kanalizacijom te prugom i željezničkom stanicom u blizini, a grad je do novca za otkup došao zahvaljujući reprogramiranju postojećeg kredita. Kažu i da su novim ugovorom uštedjeli pola milijuna kuna na kamatama.

Prije 10 godina tadašnji je vlasnik, tvrtka Komunalac Vrbovec, isto to zemljište prodala po dvaput višoj cijeni, od gotovo milijun eura, bez obzira na to što nije postojala spomenuta infrastruktura, a kupac je bilo poduzeće koje je zemlju opteretilo trima hipotekama u iznosu oko 20 milijuna kuna te u konačnici proglasilo stečaj.

U međuvremenu je ovo zemljište prešlo u ruke tvrtke Alpe Adria poslovodstvo od koje je Vrbovec preuzeo spomenutu zemlju.

“Da nije prodana 2008. godine tko zna što je sve na njoj moglo biti i koliko ljudi je moglo ovdje raditi, umjesto u Njemačkoj ili Irskoj. Danas se, nažalost, vraćamo na pozicije na kojima smo davno bili. Za propalim vremenom nećemo žaliti. Vrbovec ide naprijed. Korak po korak”, dodao je Kralj. 

U Vrbovcu ne skrivaju da nemaju iluzija da će se buduća poduzetnička zona popuniti odmah, no poručuju da je ovime učinjen veliki iskorak prema boljoj budućnosti grada i općine.

Očekuju i da će najviše investicija doći iz proizvođačkog sektora, a osim osiguravanjem fizičkog prostora, Vrbovec je posljednjih godinu dana napravio još nekolicinu koraka u smjeru pozicioniranja tog grada na kartu uspješnih sredina pa je tako 1,2 milijuna kuna osigurano za smanjenje komunalnog doprinosa i komunalne naknade te neposrednu financijsku pomoć poduzetnicima u visini do maksimalno 100 tisuća kuna po prijavitelju.

Pri kraju su s tim novcem, tako da interesa ima, poručili su za Poslovni dnevnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close