Grad u Hrvatskoj koji je u tri godine prepolovio nezaposlenost

Autor: Poslovni.hr , 17. rujan 2016. u 09:59
Foto: Marko Jurinec / Pixsell

U tri godine Novi Marof je broj nezaposlenih smanjio sa 1.222 na 641. Među prvih deset najboljih u smanjenju broja nezaposlenih je i Slavonski Brod, koji je pak definitivni rekorder kada gledamo apsolutne brojke – broj nezaposlenih u tri godine u ovom je gradu smanjen za 5.154

Kako je visoka stopa nezaposlenosti, posebno mladih, jedan od ključnih problema hrvatske države, tako je i njegovo rješavanje jedna od ključnih točaka i obećanja stranaka u predizbornoj kampanji. Pa HDZ u svom programu obećava otvoriti 180 tisuća radnih mjesta, SDP nešto skromnije – 145 tisuća, dok se MOST protiv nezaposlenosti planira boriti posebnom, novoosnovanom Agencijom, obećavajući za sedam posto smanjiti stopu nezaposlenosti mladih.

I dok stranke na nacionalnoj razini obećavaju, a upitno je koliko birači vjeruju u ispunjenje tih obećanja, gradonačelnik.hr je provjerio kako stvari stoje na terenu, na lokalnoj razini. Analizirani su podaci HZZ-a od 2012. do 2015. godine, te istražili koji je to grad, odnosno gradska vlast, u prve tri godine mandata bila najuspješnija u borbi protiv nezaposlenosti. Napominjemo se da u analizi nisu obuhvaćena 23 mala i srednja grada koji nemaju svoje područne urede i čiji nezaposleni se prijavljuju u područne urede drugih gradova.

Kada se gleda postotna promjena broja nezaposlenih u navedenom razdoblju, apsolutni rekorder je Grad Novi Marof sa smanjenjem broja nezaposlenih od čak 47,5 posto. Na dan 31.12.2012. imali su 1.222 nezaposlena, a 31.12.2015. godine 581 manje – 641.

Komentirajte prvi

New Report

Close